Koliko ste se puta zapitali zašto je vaše dete stalno bolesno? Normalno je da dete od godinu dana kada krene u kolektiv tek gradi imunite, zbog čega je često bolesno. Međutim za jači imunitet nije samo bitno da ga dete stekne kroz razne bolesti, već ga treba i osnažiti sledećim bitnim navikama. Pedijatri su dokazali da deca koja svakodnevno primenjuju ove stvari budu mnogo zdravija i otpornija na razne viruse

Higijena ruku je nužna

Koliko god zvučalo beznačajno, pranje ruku je najvažnije u suzbijanju širenja infekcija. Pranje ruku izvrstan je način uklanjanja bakterija i virusa koje deca mogu pokupiti dok se igraju, dele igračke i dodiruju predmete.

Nedodirivanje lica

Virusi se šire kapljičnim putem. U telo druge osobe ulaze kroz nos, oči i usta. Zato je važno naučiti dete da ne dodiruje lice.

Dovoljno sna

Rutina spavanja je neophodna, posebno za decu. Nedostatak sna često se povezuje sa oslabljenim imunitetom. Studije su pokazale da je veća verovatnoća da će se ljudi razboleti ako ne spavaju dovoljno, a to važi i za decu. 

deca na raspustu.jpg
Shutterstock Deca se igraju napolju

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je posebno važna za celokupno zdravlje dece. Poznato je da vežbanje dodatno stimuliše stanični imunitet, što znači da pomaže povećanju cirkulacije imunoloških stanica u telu. To ne znači da deca treba da se bave sportom svaki dan, svaki vid fizičke aktivnosti kao što je igranje napolju, trčanje za loptom dovoljno je da budu i ostanu zdravi.

Zdrava i uravnotežena ishrana

Svaki roditelj zna koliko je ishrana važna za detetov imunitet. Stavite na detetov tanjir puno šarenog voća i povrća. Pokušajte uključiti hranu bogatu vitaminima C i D kao i raznim vlaknima, što ne jača samo njihov imunitet i zdravlje kostiju nego takođe podstiče dobro zdravlje probavnog sistema.

Redovna vakcinacija

I na kraju, ne zaboravite da se vakcinacijom možemo zaštititi od raznih bolesti. Vakcina je jedan od najboljih načina zaštite dece i odraslih od infekcija i bolesti. To pre svega podrazumeva da deca na vreme obave obaveznu vakcinaciju.

(Yumama)