Čorbice su ukusne, jednostavne za spremanje i, što je najvažnije, izuzetno zdrave i dobre za pravilan razvoj mališana. Ukoliko kod kuće imate i male izbirljivce, ovi recepti su takođe najbolji i najjednostvaniji način kako da ih privolite da zavole povreće i meso.

Zato vam donosimo odlične recepte za čorbe koje morate spremiti svojoj dečici:

Čorba od meda i šargarepe

Potrebno je:

  • maslac
  • 2 manja praziluka ili mladog luka
  • 3 veće šargarepe
  • 2 kašičice meda
  • lovorov list
  • kocka za supu od povrća
  • jogurt (ukoliko želite)

Priprema:

 Otopite maslac u tiganju, pa dodajte luk i ostavite ga dok ne omekša. Dodajte šargarepe, med i lovorov list i dinstajte oko četiri minuta. Dodajte kocku od povrća i ostavite dok ne proključa. Kuvajte još 30 minuta. Na kraju dodajte malo jogurta i servirajte.

5 zdravih i ukusnih čorbica za decu
Foto: Shutterstock Pileća čorba.

Čorba od povrća i piletine

Potrebno je:

  • pileće belo meso
  • 1 litar vode
  • iseckane šargarepe
  • iseckan cni luk
  • jedan lovorov list
  • celer iseckan na kockice
  • paškanat iseckan na kockice
  • 2 krompira iseckana na kockice
  • 1 tikvica iseckana na kockice
  • soja sos

Priprema:

Stavite piletinu, šargarepu, luk i lovorov list u šerpu, dodajte vodu i sačekajte da provri. Kada voda provri, poklopite i ostavite još 20 minuta na umerenijoj temperaturi.Proverite da li je piletina mekana. Ako ste sigurni da je u redu, izvadite je i stavite sa strane. U šerpu potom dodajte celer, krompir, tikvicu i paškanat i sačekajte da voda provri, pa potom smanjite temperaturu i ostavite da se kuva još pola sata.Malo zgnječite piletinu i dodajte je u supu. Na kraju ukrasite soja sosom i poslužite.

Čorba od kukuruza šećerca i jaja

Potrebno je:

  • maslinovo ulje
  • pasirani beli luk
  • iseckani crni luk
  • krompir isečen na kockice
  • pileća kocka za supu
  • šećerac
  • so
  • biber
  • jaje
  • rendani sir

Priprema:

Zagrejte ulje u dubljem tiganju. Kratko prodinstajte beli luk i krompir.Dodajte pileću kocku i kukuruz i sačekajte da provri. Pokrijte i ostavite da se krčka još 30 minuta.Sklonite sa ringle i izgnječite sastojke u pire.Dodajte začine, razbijeno jaje, vratite tiganj na šporet i nastavite da kuvate na srednjoj temperaturi.Na kraju dodajte rendani sir i poslužite.

Sočivo u paradajz sosu
Shutterstock Čorba od sočiva

Čorba od sočiva

Potrebno je:

  • 1 šolja sočiva po vašem izboru
  • iseckano miksovano povrće
  • dva krompira
  • 1 iseckani crni luk
  • maslinovo ulje
  • bujon
  • crveni pesto
  • biber

Priprema:

Zagrejte ulje na tiganju i izdinstajte luk.Dodajte sočivo, pesto, krompire i bujon i kuvajte nekoliko minuta.Dodajte povrće i sačekajte da provri.Prekrijte i ostavite da se krčka oko 40 minuta. Izmiksajte kada se smesa ohladi.Začinite i poslužite.

Čorba od karfiola i sira

Potrebno je:

  • glavica karfiola (iseckana na cvetiće, otprilike šest šolja)
  • maslac
  • iseckani crni luk
  • krompir iseckan na kockice
  • kocka za supu od povrća
  • mleko
  • tvrdi, rendani sir

Priprema:

Istopite maslac na tiganju, dodajte luk i kuvajte dok se ne izdinsta.Dodajte karfiol, krompir, kocku od povrća, mleko i sir.Sačekajte da provri, a potom smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još 30 minuta.Kada se ohladi, izblendajte mikserom kako biste dobili kremastu smesu.Na kraju možete dodati još malo mleka.

Uživajte!

(Yumama)