Horoskopski znak Škorpije počinje od 23. oktobra i traje do 21. novembra, a ako očekujete bebu u tom periodu ili nekom od mališana tada slavite rođendan, dobro je da znate i njihove karakteristike.

Izreka 'Tiha voda breg roni' savršen je opis vašeg deteta rođenog u znaku Škorpije. Iako njihova spoljašnjost može da ukazuje na smirenost, puno toga se krije ispod površine. Kao roditelj nikada nećete moći da saznate i shvatite šta sve muči vašu malu Škorpiju jer ova deca retko žele da otkriju takve detalje o sebi.

Deca Škorpije znaju šta žele, veoma su stravstveni i veoma burno reaguju. Imaju potrebu da budu u sigurnom okruženju zbog čega vole da kontrolišu i sebe i druge. Snažna i dugotrajna emotivna povezanost je jedna od njihovih primarnih potreba, ali mogu konstantno testirati dugotrajnost te veze, često ni ne shvatajući da to rade.

Vaše dete Škorpija se može velikom brzinom transformisati u nežnu dušicu, ali i pokazivati ranjivost ili izgledati kao da je izuzetno posvećeno, ali i opsesivno, da iskazuje ogromnu količinu ljubavi ali i da manipuliše.

Škorpije poseduju širok spektar i dubinu osećanja, da možete pomisliti i da vaše dete pokazuje samo krajne emocije, što ćete lakše razumeti ako sa vama podeli svoje tajne.

Škorpije privlače misterije života i vešti su u razumevanju drugih. Moguće je da vole da čitaju priče sa neizvesnim krajem ili da gledaju horor filmove još dok su mali. Teže ka kompleksnim prijateljstvima, koja su dugotrajna.

Dete, knjiga, učenje, čitanje
Shutterstock Devojčica čita knjigu

Osvetoljubivi su

Deca Škorpije će veoma lako 'upasti' u opsesivno osvetoljubivo i ponašanje kojim žele da kontrolišu druge, zato se potrudite da ih naučite o važnosti praštanja kao i da treba da izgrade skaladan odnos sa drugim ljudima.

Ukoliko ih usmeravate oprezno, možete im pomoći da razviju interesovanja od kojih će korist imati ceo svet, ako se fokusiraju i sa sobom ponesu snagu volje i odlučnost koju poseduju.

Dok su bebe, liče na novogodišnje prskalice. Rođeni su sa ogromnim brojem talenata i spremni za borbu. Mirni i uzvrpoljeni u jednom minutu, neodoljivo se osmehuju, i vrte vas oko malog prsta.

Imaju tendenciju da budu introvertni pa nemojte da se iznenadite ako vaša Škorpija preferira da se igra sama satima i ako uživa samo u društvu omiljenog prijatelja ili brata/sestre. Ako je neuobičajeno mirna ili ne želi da razgovara sa vama, pokušajte da sa njom razgovarate bez osuđivanja i dozvolite da vam kaže šta se dešava. Mogu da budu neverovatno intuitivni, i možete saznati nešto novo o sebi u toku tog razgovora.

Kocke, dete, igra
Shutterstock Dete se igra sa kockicama

Saveti za roditelje

  • Posvetite im vreme jedan na jedan. Škorpije imaju ljubomornu crtu, pa ako se osećaju zapostavljeno, sigurno će negodovati.
  • Škorpije imaju neverovatnu memoriju i setiće se svakog ignorisanja i svađe iz svog detinjstva. Pokušajte da u domu održite mirnu i stabilnu atmosferu koliko god ste u mogućnosti da biste izbegli trošenje bogatstva na odlaske kod psihologa kada budu tinejdžeri.
  • Nagradite ih kada odluče da podele sa nekim nešto. Škorpije mogu da budu neverovatno posesivne, toliko da ćete iz njihovih usta svako malo čuti: 'To je moje'. Pohvalite ih svaki put kada nešto daju bratu ili sestri.
  • Škorpije vole da imaju svoje favorite, omiljenu igračku, hranu, prijatelje... Zapamtite šta su njihovi favoriti ako želite da im zadržite pažnju. Bebe Škorpije mogu satima da gledaju u muzičku vrtešku iznad glave dok leže u krevetiću.

(Yumama)