Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZBOG "MALE" GREŠKE RODITELJA, DECA SE NAJLAKŠE POVREDE: Koliko puta ste ovo uradili u igri, a evo šta može da se desi

Autor Sandra Krstanović

Do 5. godine su posebno osetljivi, zato pazite kako ih držite.

 igra-dete-roditelji.jpg Izvor: Shutterstock

Držite dete za ruke dok uči da hoda, naglo ga povučete za ruku ako krene da pada, ljuljate ga i dižete za ruke...ovo svi roditelji radi, a da nisu svesni da mogu da povrede svoje dete. Izvučeni lakat je česta povreda kod male i predškolske dece, i dešava se kada ligament isklizne iz svog mesta.

Iako izaziva momentalni bol, drugi način da shvatite da se dete povredilo je da odbija da koristi tu ruku i drži je ravno, jer ne može da je savije. Iako se često može javiti i modrica i otok, teško je odmah ustanoviti da li se radi o pomenutoj povredi lakta ili prelomu.

Mala deca imaju ligamente u rukama koji su jako osetljivi, najčešće tokom igre ili kada se podigne za ruku, dve kosti u laktu mogu nakratko da se razdvoje, zbog čega ligamenti iskliznu iz zgloba. Što više rastu, mogućnost ovakvih povreda se smanjuje, zato je ova povreda retka nakon 5.godine.

 dete-igra-roditelji.jpg
Roditelji dižu devojčicu
Izvor: Shutterstock

Pedijatri upozoravaju da se posebno vodi računa ako:

  • dete povlačite za ruku da bi sprečili pad ili da ne bi pobeglo
  • ljuljate ga u vazduhu držeći ga za ruke
  • se dete previše prevrće tokom spavanja i igranja

Kako se leči izvučeni lakat

U većini slučajeva, lekari rade nežan pokret ruke koji se zove redukcija, kako bi izvukli ligament između dve kosti. Dete sedi u krilu roditelja dok doktor pomera ruku, što traje samo nekoliko sekundi. Možda ćete čuti "pucanje" dok se zglob vraća na svoje mesto. Pokret može da bude na kratko neprijatan, ali deca se posle toga osećaju mnogo bolje. Većina u potpunosti koriste ruku za 5 - 15 minuta. Ukoliko je povreda ozbiljnija, onda se najčešće ide kod ortopeda i na snimanje da se utvrdi ozbiljnost povrede.

Iako se ova povreda može izbeći, a sa druge strane može da se desi više puta, važno je da obratite pažnju kako dižete dete. Uvek ga uhvatite ispod pazuha, a nikao za ruke što roditelji često rade.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica