Vi ste za vaše dete učitelj i heroj, ali deca treba neke stvari da nauče i sami, pa makar to bilo i na teži način. Roditelji često imaju prezaštitnički stav prema svom detetu i trude se da ih sačuvaju od svih loših stvari, e tu se prave najčešće greške koje "koče" razvoj deteta i njego osamostaljivanje.

Odrastanje je najlepši period, ali je i pun izazova i zamki u koje deca upadaju. Međutim koliko god vam je teško da vidite vaše dete upakano ili tužno, toliko treba da ih pustite da se sa nekim situacijam sami izbore, i ono što je važnije da uče iz svojih grešaka.

Naravno vi ste tu da mu ponudite ruku da ustane ili ako se ozbiljno povredi, ali ako padne sam sa penjalice ili sa bicikle, pustite ih da prvo sami ustane i suoče se sa situacijom. Dok sami ne spoznaju svoje greške, deca vrlo teško mogu da shvate dubinu problema. Najbolje je da sami otkriju gde je granica, ako ste vi tu da ih stalno podsećate i grdite, neće nikada naučiti, vaša uloga je da im objasnite i pomognete ako naiđu na "prepreku".

mama-dete-tuga.jpg
Shutterstock Mama teši sina

Niste loš roditelj ako nekada dete jednostavno pustite, to nije nedostatak brige, kao što bi neko sastrane moga da pomisli, to je priprema za život.

U trenutku kada vaše dete "postaje mali čovek" i istražuje svet oko sebe, vaše je samo da budete stpljivi i da mu pružite podršku. Na greškama se uči, i nije svaka greška neuspeh. Sa dovoljnim brojem ponovnih pokušaja, dete se uči istrajnosti. Zato pustite ih da greše i da padaju, onog trenutka kada se sami uzdignu, to će biti najveću uspeh vašeg roditeljstva.

(Yumama)