Iako je kašalj simptom prehlade ili gripa, često se dešava da ga deca jako dugo vuku, što ih posebno ometa tokom spavanja.Pored adekvatne terapije ukoliko boluje od neke respiratorne infekcije, postoje i drugi načini kako da pomognete detetu da mirnije spava bez noćnih napada kašlja.

Ukoliko se iznenada tokom noći pojavi ovaj neprijatan i iritirajući simptom prehlade, skinite dete u pelenu ili gaćice, odvedite ga u kupatilo i napravite paru puštanjem vruće vode iz tuša. Ostanite sa detetom u zaparenoj prostoriji barem 15 minuta. Po izlasku iz kupatila dete obucite, zamotajte ga u debelo ćebe (pazite da dete nije mokro ili znojavo) i odnesite na prohladni noćni vazduh.

Na prohladnom budite oko 5 minuta. Para će opustiti disajne puteve i glasne žice, a hladni vazduh će redukovati otok. Kombinacija pare i hladnog vazduha trebalo bi da simptome dovede pod kontrolu do sledećeg jutra.

Spavanje, dete, dečak
Shutterstock Dete mirno spava na jastuku

Takođe obratite pažnju da vam dete ima uzdignuto glavu na jastuku tokom spavanja, da bi se što manje slivao sekret koji izaziva napade kašlja. Ukoliko se simptomi pogoršaju ili ga kašalj muči tokom dana treba otići na pregled.

(Yumama)