Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO ĆE DETE DA MI PORASTE: Brinete da li zaostaje u odnosu na druge, pomoću DNK možete da otklonite sve sumnje

Autor Sandra Krstanović

Novo otkriće od velikog je značaja da se mnogo ranije ustanove problemi u razvoju deteta.

 Rast, merenje, visina Izvor: Shutterstock

Razmišljate koliko će vaše dete da poraste, da ne biste visinu određivali prema tome koliko ste vi i suprug visoki ili previše brinuli što zaostaje u rastu u odnosu na drugare, naučnici su ustanovili da DNK daje bolju i sigurniju procenu. Evo zašto je to od velikog značaja.

Do sada se visina deteta najbolje mogla predvideti korišćenjem prosečne visine oba biološka roditelja, ali nova istraživanja koja su čak obuhvatila pet milona ljudi otkrila su neverovatna saznanja.

"Otvorili smo vrata novom otkriću da je DNK mnogo pouzdaniji metod za previđanje rasta deteta. To je velika stvar, jer nam omogućava da potencijalne probleme razvoja deteta otkrijemo mnogo ranije", istakli su autori studija.

 Rast, merenje, visina
Doktorka meri visinu detetu
Izvor: Shutterstock

Prema njihovim rečima sada može da se dobije mnogo jasnija slika o fizičkom razvoju, ali omogućava da se ranije ustanovi dijagnoza i sprovede lečenje kao što su bolesti srca i šizofrenija, na primer. Uloga koju genetika igra u rastu male bebe u odraslog čoveka, do sada je bila slabo shvaćena i istražena oblast ljudske biologije.

Međutim, naučnici sugerišu da bi njihova otkrića mogla da pomognu lekarima da identifikuju ljude koji imaju problem da dostignu svoju genetski predviđenu visinu. Što može pomoći u dijagnostikovanju skrivenih bolesti ili stanja koja usporavaju rast ili utiču na zdravlje dece.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica