Skoro svaka porodica sa decom kod kuće poseduje i bazen na naduvavanje, a iako je vrlo zabavno, roditelje upozoravaju da decu nikada ne ostavljaju u njima bez nadzora.

Čak i samo nekoliko centimetara vode u kućnom bazenu može biti opasno, a instruktorka plivanja Hana Smit dala je svoje savete u vezi sa kupanjem dece u kućnim bazenima na naduvavanje.

"Bazeni za decu su odlična zabava za vruće letnje dane, ali neka vam sigurnost uvek bude prioritet, čak iako je u bazenu samo nekoliko centimetara vode", rekla je Hana i dala nekoliko saveta.

"Kada je reč o hitnim slučajevima, svaki sekund je važan. Ako ste u inostranstvu, proverite da li znate broj Hitne pomoći. Sprave za plutanje poput dušeka mogu biti zabavne, ali imajte na umu da se mogu prevrnuti sa mališanima na njima", napomenula je.

Devojčica, more, bazen, kupaći
Shutterstock Deca u bazenu

Hana ističe i da bi voda trebala da bude zagrejana na 30 stepeni, ali ako je rel o bebama mlađim od 12 nedelja, čak i na 32 stepena.

"Zadužite jednu odraslu osobu da uvek pazi na decu, čak iako ste na bazenima van kuće gde je prisutan spasilac. Neplivači vam uvek moraju biti na dohvat ruke", dodala je.

Kada je reč o otvorenim vodama, istraživanja pokazuju da se broj utapanja povećava za 70 odsto tokom leta.

"Reakcija na iznenadno uranjanje u hladnu vodu može uzrokovati niz fizioloških reakcija (dahtanje, hiperventilacija) koje brzo mogu rezultirati utapanjem. Takođe, dolazi do naglog povećanja krvnog pritiska i opterećenja srca, što može rezultirati srčanim problemima", upozorio je profesor Majk Tipton.

(Yumama)