Engleska kovanica od reči četiri i tornado tzv "fournado" je nagla promena ponašanja dece između treće i pete godine. Imali ste dete koje je mirno, sluša i retko kada zaplače, a onda odjednom krene vrištanje, divljanje i izgovaranje ružnih reči. Šta se zapravo desilo?

Ništa vam neće biti jasno jer ne vidite razlog za takvo ponašanje. Ali četverogodišnjaci svoje osećaje proživljavaju poprilično megalomanski. Svaki je velik. Strah ko kuća. Ljutnja zverska. Ljubav beskrajna. Osećaj samostalnosti jer - sad sam velika devojka ili dečak i mogu sve sama. Tugovaće zbog svega i neizbežno će suze pratiti i cviljenje. Jaukanje. Oko svega.

Što učiniti?

Biće teško, ali naoružajte se strpljenjem i imajte na umu da je reč samo o fazi. Vrlo bitnoj, razvojnoj fazi kada se osamostaljuju, upoznaju bolje svet, a još uvek ne razumiju najbolje sve te osećaje koji ih prožimaju i ne mogu sami ništa. To ih frustrira.

Četverogodišnjaci su na prelaznom razdoblju, kao na mostu između bebe i deteta. Dovoljno su veliki da računate da nešto mogu napraviti i da su već svašta naučili, ali opet nisu dovoljno. Ne! Ovo je reč koju ćete najčešće čuti u tom ludilu zvanom "fournado". Imaćete osećaj da vas ništa ne slušaju. Još gore, imaćete osećaj da ne znate šta radite. Ali, deci treba struktura i granice da bi ostali dosledni u svojim pravilima.

Nemojte se prepustiti borbi moći sa njima, to je potpuno pogrešan pristup. Ostanite sabrani i jednostavno recite "ne" kad treba. Prevelika objašnjenja u trenucima besa neće im pomoći, jer ih ne čuju. Preokupirani su navalom emocija. Kada se smire, objasnite im ponovno. Npr.: "Ne mogu ti dozvoliti da sam prelaziš ulicu jer to nije sigurno za tebe", "Sad ne možemo jesti čokoladu jer prvo treba ručati".

Nemojte po svaku cenu slušati savete drugih u tim trenucima kako treba odgajati decu, vi vaše dete znate najbolje, niti dozvolite sebi da vas bes i strah toliko obuzme da  ga na kraju udarite oni su sada već veliki i sve pamte. Dete ne igra utakmicu moći sa vama. Ono jednostavno ne zna izaći na kraj sa svojim emocijama. Zato mu trebate vi - smireni, brižni, ljudski, nežni.

Ovo je ujedno i vreme kada postaju izbirljiviji oko hrane, žele da sve bude po njihovom. Pokušajte krenuti iz kuće ranije, ako želite negde stići na vreme. Pazite šta pričate jer će vas kopirati čak i kad mislite da ne slušaju.

U ovom uzrastu postaju super pričljivi pa se nemojte iznenaditi ako odjednom počnu razgovarati sa komšijama u liftu ili sa prodavačicom. Vaše dete je i dalje predivno malo biće, samo treba vašu pomoć da se može nositi sa svim tim strašnim emocijama.

(Yumama)