Kada detetu nije dobro najteža je odluka roditelja da li treba odmah otići kod doktora.

Vrhunski pedijatri podelili su kojih 12 simptoma uvek zahteva brzu reakciju roditelja i lekarsku pomoć:

Visoka temperatura

Temperatura koja je 38 Celzijusa ili viša kod beba mlađih od 3 meseca, viša od 38.3 Celzijusa kod beba u dobi od 3 do 6 meseca, ili iznad 39.4  kod dece u dobi od 6 meseci do 2 godine smatra se visokom temperaturom.

Pedijatri naglašavaju da je osim na temperaturu važno obratiti pažnju na raspoloženje deteta.

"Ako je groznica uzrokovana bakterijskom infekcijom poput urinarne infekcije , mogla bi se brzo proširiti telom kod malih beba", upozorili su pedijatri.

Kod dece starije od 2 godine, temperatura nije znak za uzbunu sve dok je dete hidrirano i normalno se ponaša. Tada ne morate juriti na hitnu pomoć, ali dobro je javiti se doktoru za savet.

Dugotrajna temperatura

Temperatura koja se ne snižava ili koja traje više od pet dana je dugotrajna. Ako detetu nije bolje ni nakon što ste mu dali paracetamol ili ibuprofen, to je možda znak da je infekcija prejaka da bi se telo moglo boriti, a pedijatar će tada možda hteti obaviti temeljni pregled kako bi utvrdio uzrok.

Groznica uzrokovana običnim virusom prehlade ili gripe obično nestaje u roku od pet dana. Ona koja traje duže, čak i kada je niska, može biti uzrokovana infekcijom poput bakterijske upale pluća, a to zahteva lečenje antibioticima.

Groznica praćena glavoboljom

Alarm za uzbunu je i groznica koju prate ukočenost vrata, glavobolja, osip nalik modricama ili osip u vidu sitnih crvenih tačkica. Odmah nazovite svog doktora jer to mogu biti znakovi meningitisa koji zahtevaju stručnu pomoć.

Osip u obliku kruga

Osip u obliku kruga koji se sastoji od sitnih crvenih tačkica ili ne nestaje pritiskom na kožu takođe je znak da nešto možda nije u redu. Ovo stanje može značiti lajmsku bolest, ali i druga ozbiljna stanja. Svaka neobjašnjiva modrica može biti znak mogućeg krvnog poremećaja. Osim toga, mrljasti osip, posebno malo izdignut, može biti znak alergijske reakcije. Ako dete uz osip ima poteškoća s disanjem ili je uznemireno ili letargično, treba ga odmah pregledati pedijatar.

Neobičan mladež

Pripazite na mladeže svog deteta, posebno na one koje ima od rođenja jer oni imaju veću šansu da postanu maligni”, kažu pedijatri.

Roditelji bi svakoga meseca trebali obaviti proveru kože i obratiti pažnju na nove mladeže ili one koji se menjaju. Obavestite svog doktora ako primetite mladež koji je nepravilnog oblika, ima neravne granice, nije samo jedne boje ili je uzdignut. Sve su to znakovi potencijalnog raka kože.

Iznenadna bol u stomaku

Ako se dete požali na bol u donjem desnom delu stomaku, zamolite ga da skoči gore-dole. Ako mu je to teško, to može biti znak upale slepog creva. Iako se slepo crevo nalazi na donjoj desnoj strani stomaka, bol uzrokovana upalom slepog creva može početi oko pupka i migrirati udesno.

“Kod uobičajenog stomačnog virusa, obično se javljaju groznica, povraćanje, bol u trbuhu i dijareja. Kod upale slepog creva, ponekad će se prvo javiti dijareja, a onda bol u stomaku pa povraćanje i temperatura”, tvrde pedijatri.

Ako sumnjate na upalu slepog creva, nazovite doktora jer je reč o stanju koje brzo napreduje i najučinkovitije se leči kada se otkrije rano.

Kada treba dete odmah odvesti kod lekara
Foto: Shutterstock Bolesno dete

Glavobolja sa povraćanjem

Glavobolja koja se javlja rano ujutro ili probudi vaše dete usred noći ili je popraćena povraćanjem takođe se ne sme ignorisati. To bi mogli biti znakovi migrene. Migrene kod dece nisu opasne, ali glavobolje mogu biti znak i nečeg ozbiljnijeg pa je potrebno posavetovati se sa pedijatrom.

Smanjeno mokrenje

Suva usta, smanjeno mokrenje, ravna fontanela (kod beba), suvaa koža, prekomerno povraćanje ili direja su simptomi koji se povezuju sa dehidracijom. Odmah se javite lekaru

Plave usne

Kritični problemi sa disanjem često su uzrokovani gušenjem, alergijskom reakcijom, napadom astme, upalom pluća ili velikim kašljanjem.

Znakovi koji ukazuju da se morate javiti doktoru su plavilo ili promena boje oko usta, otežano disanje, dahtanje, grcanje ili zvuk zvižduka pri disanju.

Ako sumnjate da dete ima ozbiljne probleme, proverite brzinu disanja. Brojite svaki udahnut udah 30 sekundi, a zatim pomnožite s dva. Normalna stopa je manje od 60 za novorođenčad; manje od 40 za bebe mlađe od 1 godine; manje od 30 za decu od 1 do 3 godine; a manje od 24 za decu od 4 do 10 godina.

Otečeno lice

Otečeni jezik, usne ili oči, posebno kada ih prati povraćanje ili svrabež, signaliziraju ozbiljnu alergijsku reakciju. Simptomi mogu uključivati oticanje, probleme sa disanjem i jaku koprivnjaču i zahtevaju hitnu pomoć doktora.

Povraćanje nakon pada

Generalno padovi nisu problematični kod dece starije od 6 meseci, ali ako uočite očite neurološke promene kao što su zbunjenost, gubitak svesti, povraćanje ili lom kostiju, odmah potražite hitnu lekarsku pomoć.

Prekomerno krvarenje

Posekotina koja ne prestaje krvariti u roku od nekoliko minuta ili je široka i duboka ukazuje na to da dete treba hitna lekarska pomoć.Pedijatra trebate konsultovati i ako neka životinja ugrize dete ili ako drugo dete ugrize vaše dete i napravi mu ranu.

(Yumama)