Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE VIŠE DECE PATE OD MIGRENE: Mališani to opisuju kao da im nešto lupa u glavi, a lekari otkrivaju kako da im pomognete

Autor Sandra Krstanović

Migrena nije samo "muka" odraslih, sve više dece pate od nje. Lekari ukazuju šta ih izaziva i kako se leči.

 Prehlada, dete Izvor: Shutterstock

Osobe koje boluju od migrene, mogu da osete pojačane tegobe kada naglo zahladni ili naglo otopli.

Osećaj pulsiranja u slepoočnicama i neizdrživ bol u glavi, tipični su simptomi. Podaci govore da svaki deseti stanovnik planete ima napade migrene koji se ponavljaju. Obično je vezujemo za odrasle, međutim i deca i adolescenti mogu patiti zbog tog napornog stanja.

Možda će vas zanimati

Migrena kod dece još uvek predstavlja veliku nepoznanicu. Kod dece, ali i kod roditelja, ona često izaziva strah. "Nešto mi lupa u glavi" ili "kuca mi srce u glavi", to su najčešće rečenice kojima deca opisuju tegobe i bol koji osećaju.

„Prvi put se požalila na jak bol u čeonom delu. U prvi mah sam pomislila da je to izbegavanje dečjih obaveza, ali s obzirom na to da se ponavljalo na nekih nedelju dana, upalio mi se alarm u glavi. Počela sam da istražujem. Kada sam krenula da istražujem, u konsultaciji sa doktorima, shvatila sam da postoji mogućnost da je u pitanju dečja migrena“, kaže roditelj Radmila Pavlović Milošević.

Kako se manifestuje

Migrena se kod dece najčešće manifestuje jakom, pulsirajućom glavoboljom u predelu čela, očiju i slepoočnica, a sve je praćeno mučninom i povraćanjem.

Deli se na dva oblika: migrenu sa aurom i bez aure. Aure mogu biti vizuelne, sa bljeskovima svetlosti ili linijama u vidnom polju.

"Jedan čitav dan, pre nego što će početi glavobolja, dete se žali na učestalo zevanje, umor, pospanost, ima česte promene raspoloženja, čak iskazuje agresivnost i depresivnost, pojačanu potrebu za unosom slatkiša ili tečnosti“, ukazuje prof. dr Jasna Jančić, neuropsihijatar.

 Dete, bol, stomak
Bolesno dete
Izvor: Shutterstock

Kakva je terapija

Budući da specifični testovi za prepoznavanje migrene ne postoje, lekar jedino detaljnim neurološkim pregledom i razgovorom sa detetom i roditeljem može da postavi dijagnozu i odredi odgovarajuću terapiju.

"Ukoliko govorimo o akutnoj terapiji, možemo se odlučiti za takozvanu stratifikovanu terapiju, gde ćemo u zavisnosti od jačine bola dati i određenu vrstu leka ili se, pak, odlučiti za terapiju korak po korak: gde ćemo prvo ići blažim lekovima, kao što su ibuprofen ili brufen“, objašnjava doktorka Jančić.

Dodaje i da ukoliko glavobolja ne prođe, prelazi se na triptane, specifične lekove, koji pored toga što dovode do prestanka migrene sprečavaju i drugu simptomatologiju: povraćanje, mučninu, foto i fono-fobiju.

Šta su okidači

Okidači za migrenozni napad, osim naslednih sklonosti, mogu biti i promene u svakodnevnoj rutini - preskočen obrok, preterana fizička aktivnost, nedovoljno sna, dehidratacija ili stres.

U borbi protiv migrene, hroničnog oboljenja koje počinje u detinjstvu i može da traje čitav život, od pomoći su zdrav način života, adekvatna terapija i edukacija roditelja.

(Yumama/RTS)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica