Osobe koje boluju od migrene, mogu da osete pojačane tegobe kada naglo zahladni ili naglo otopli.

Osećaj pulsiranja u slepoočnicama i neizdrživ bol u glavi, tipični su simptomi. Podaci govore da svaki deseti stanovnik planete ima napade migrene koji se ponavljaju. Obično je vezujemo za odrasle, međutim i deca i adolescenti mogu patiti zbog tog napornog stanja.

Migrena kod dece još uvek predstavlja veliku nepoznanicu. Kod dece, ali i kod roditelja, ona često izaziva strah. "Nešto mi lupa u glavi" ili "kuca mi srce u glavi", to su najčešće rečenice kojima deca opisuju tegobe i bol koji osećaju.

„Prvi put se požalila na jak bol u čeonom delu. U prvi mah sam pomislila da je to izbegavanje dečjih obaveza, ali s obzirom na to da se ponavljalo na nekih nedelju dana, upalio mi se alarm u glavi. Počela sam da istražujem. Kada sam krenula da istražujem, u konsultaciji sa doktorima, shvatila sam da postoji mogućnost da je u pitanju dečja migrena“, kaže roditelj Radmila Pavlović Milošević.

Kako se manifestuje

Migrena se kod dece najčešće manifestuje jakom, pulsirajućom glavoboljom u predelu čela, očiju i slepoočnica, a sve je praćeno mučninom i povraćanjem.

Deli se na dva oblika: migrenu sa aurom i bez aure. Aure mogu biti vizuelne, sa bljeskovima svetlosti ili linijama u vidnom polju.

"Jedan čitav dan, pre nego što će početi glavobolja, dete se žali na učestalo zevanje, umor, pospanost, ima česte promene raspoloženja, čak iskazuje agresivnost i depresivnost, pojačanu potrebu za unosom slatkiša ili tečnosti“, ukazuje prof. dr Jasna Jančić, neuropsihijatar.

Dete, bol, stomak
Shutterstock Bolesno dete

Kakva je terapija

Budući da specifični testovi za prepoznavanje migrene ne postoje, lekar jedino detaljnim neurološkim pregledom i razgovorom sa detetom i roditeljem može da postavi dijagnozu i odredi odgovarajuću terapiju.

"Ukoliko govorimo o akutnoj terapiji, možemo se odlučiti za takozvanu stratifikovanu terapiju, gde ćemo u zavisnosti od jačine bola dati i određenu vrstu leka ili se, pak, odlučiti za terapiju korak po korak: gde ćemo prvo ići blažim lekovima, kao što su ibuprofen ili brufen“, objašnjava doktorka Jančić.

Dodaje i da ukoliko glavobolja ne prođe, prelazi se na triptane, specifične lekove, koji pored toga što dovode do prestanka migrene sprečavaju i drugu simptomatologiju: povraćanje, mučninu, foto i fono-fobiju.

Šta su okidači

Okidači za migrenozni napad, osim naslednih sklonosti, mogu biti i promene u svakodnevnoj rutini - preskočen obrok, preterana fizička aktivnost, nedovoljno sna, dehidratacija ili stres.

U borbi protiv migrene, hroničnog oboljenja koje počinje u detinjstvu i može da traje čitav život, od pomoći su zdrav način života, adekvatna terapija i edukacija roditelja.

(Yumama/RTS)