U najvećem broju slučajeva roditelji reaguju jako burno i zaštitnički ukoliko vide da je njihovo dete napadnuto ili udareno na igralištu.

Ukoliko je bezbednost dece ugrožena, roditelji instiktivno reaguju kako bi ga zaštitila, ali ono čega bi roditelji trebalo da budu svesni jeste da ih dete posmatra i "upija" njihove reakcije, čak i kada je u pitanju konflikt sa vršnjacima.

Kolumnistkinja za savete dr Emili Edlin daje savet kako bi trebalo da reaguju roditelji ako njihovo dete udari neko drugo.

Kako navodi, potrebno je da roditelji budu savesniji u primeni nekih metoda "odbrane" mališana u takvim situacijama.

Prema njenim rečima najvažnije je za početak zapamtiti da naša deca, kao i tuđa, uvek gledaju šta radimo mi, odrasli. Možda tako ne izgleda, ali deca stvarno obraćaju pažnju na to kako reagujemo, posebno u stresnim situacijama.

Ostanite mirni

Ako drugo dete udari vaše, a roditelj drugog deteta ne interveniše, vi možete, prema savetu stručnjaka da priđite svom detetu i proverite da li je dobro.

Mirno recite drugom detetu da izgleda kao da je povredilo vaše dete i rastužilo ga. Ovakav postupak bi mogao da stavi do znanja roditelju drugog deteta da je potrebno da se uključi i nešto učini ili kaže. Vaša smirena reakcija, takođe, pokazuje vašem detetu da je sve pod kontrolom.

dečak napao devojčicu.jpg
Shutterstock Dečak napao devojčicu

"Ono što rado ističem jeste lekcija o svesnosti u nekoj situaciji", kaže Edlin uz objašnjenje da praksa svesnosti pomaže našem mozgu da ostane smiren u stresnim situacijama koje izazivaju snažne emocije. Na kraju, ovaj nivo smirenosti pomaže nam da reagujemo najbolje što možemo.

"Praksa svesnosti razvija snažnu svest o mislima i osećajima u trenutku. Samim činom priznavanja sebi u nekom trenutku da vaša ljutnja raste i da možete da izgubite kontrolu, da imate želju da ošamarite roditelja kao što je njegovo dete ošamarilo vaše, već je prvi korak ka kontroli. Počnite, kada to osvestite, da dišete duboko. Udisaji su odličan način da iskontrolišete tu ljutnju kako biste što adekvatnije i bolje reagovali", ističe Edlin.

Što ako se incident ponovi?

Roditelji bi trebalo da budu spremni na situaciju u kojoj može da se ponovi sličan incident. Problem tad postaje više strukturalne prirode. Svako dete u grupi zaslužuje da se oseća sigurno, a ponovno agresivno ponašanje, koje odrasli ne rešavaju na odgovarajući način, ometa taj osećaj sigurnosti.

Ako isto dete ponovo povredi vaše dete, sledite prethodno opisane strategije. Posle toga priđite roditelju ili staratelju koji je bio odgovoran za decu za vreme incidenta i izrazite zabrinutost. Saznajte koje korake planira da preduzme za rešavanje problema.

Biće potrebno da postavite jasne granice i očekivanja, pa se pobrinite da takve mere preuzmu osobe odgovorne za to dete koje je napalo vaše.

Vrlo je verovatno da će svi roditelji u nekom trenutku biti u sličnoj situaciji, na ovoj ili onoj strani.

"Važno je reagovati ispravno, staloženo, ali sigurno, pokazati svojoj, ali i drugoj deci kako se problemi najbolje rešavaju mirno i dovesti do situacije koja će biti korektna za sve uključene strane", zaključila je doktorka.

(Yumama)