Mala deca prosto obožavaju da se motaju oko roditelja dok spremaju nešto u kuhinji, a zbog svoje znatiželjnosti često mogu imati posledice. Oni nemaju razvijen osećaj o tome šta je opasno, čak i ako dođu u situaciju da se opeku, neće na prvu reagovati da se odmaknu.

Jedna majka doživela je traumu prilikom kuvanja čaja, nije mogla ni da sanja da može doći do ovolikih komplikacija.

"Kada je moj luka prosuo na sebe pun čajnik vruće vode, nisam ni slutila da ćemo već sledećeg jutra završiti u Hitnoj pomoći, a odmah zatimi na transplataciji kože. Mi smo učinili sve što smo najbolje znali i bili smo sigurni da će se Luka oporaviti bez odlaska lekaru, međutim, deo kože na njegovom stopalu se inficirao. Kako je rana izgledala vrlo neprijatno i bolela ga, shvatila sam da moramo kod lekara. Došli smo u Hitnu, a nakon što su uklonili inficirani deo kože, ostavili su nas u bolnici radi transplantacije. Bilo je teško i bolno iskustvo za mog Luku, a meni se srce slamalo od bola", ispričala je mama svoje nedavno iskustvo sa svojim trogodišnjim sinom.

Opekotine kod dece češće su nego što možete zamisliti, bilo da su od tople pare, direktnog izvora toplote, vrele vode i mnogih drugih stvari, važno je da znate kada treba da potražite medicinsku pomoć, bez odugovlačenja.

Kuhinja je velika opasnost za decu
Shutterstock Kuhinja je velika opasnost za decu

Kada odmah potražiti medicinsku pomoć?

- Ako mislite da vaše dete ima bilo kakvu opekotinu osim površinske.

- Ako je opekotina velika (5-7 centimetra), čak iako se čini kao manja opekotina. Za sve koje se čine da prekrivaju veći deo tela, pozovite lekara.
* Nemojte koristiti mokre obloge ili led, jer mogu uzrokovati pad telesne temperature deteta. Umesto toga, pokrijte područje čistom, mekom krpom ili peškirom.

- Ako je opekotina od požara, električne žice, utičnice ili hemikalije

- Ako je opekotina na licu, temenu, rukama, genitalijama ili na koži iznad zglobova.

- Ako opekotina izgleda inficirano (sa otokom, gnojem, pojačanim crvenilom ili crvenim prugama na koži u blizini rane)

(Yumama)