Za pravilan rast i razvoj deci je potrebna kvalitetna ishrana i dovoljan unos nutrijenata. Imajte na umu da pravilna i redovna ishrana dovodi do celokupnog zdravlja i kasnije u životu.

Koji nutrijenti su ključni za zdravlje deteta?

Ukoliko iz nekog razloga ovi nutrijenti nisu uključeni u ishranu, važno je da pronađete način kako da dete počne da ih jede.

1. Vitamin D

Ovo je jedan od najvažnijih vitamina za jačanje imuniteta. Pored toga, dovoljna količina vitamina D sprečava razvoj i nekih hroničnih bolesti, prema rečima stručnjaka. Ovaj vitamin će dete najlakše dobiti tako što je izloženo sunčevoj svetlosti. Sunce stimuliše pretvaranje provitamina D u vitamin D, koji organizam potom koristi.

U hrani ga nema mnogo, ali se obično neke količine pronađu u masnoj ribi, jajima, mlečnim proizvodima. U slučaju deficita, lekar nekada prepiše i unos suplemenata vitamina D, kako bi se količina nadoknadila.

2. Vitamin C

Ovo je još jedan vitamin koji je neophodan da bi imunitet bio jak. Zahvaljujući njemu, organizam se mnogo lakše bori sa raznim infekcijama. Lako ćete ga uneti kroz ishranu, ako u nju uključite papriku, kupus, limun, mandarine...

3. Vitamin A

Ovaj viramin je važan zbog proizvodnje kolagena, proteina vrlo važnog za tkiva celog organizma, a naročito za razvoj mišića. Uz to, on pomaže telu da lakše zaceli sve rane. Deca često padaju i povređuju se tokom igre, zato je vitamin A neophodan. Vid takođe dosta zavisi od količine vitamina A u organizmu, a posebno sada kada smo svi dosta izloženi plavom svetlu ekrana. On se nalazi u šargarepi, batatu, paradajzu, zelenom lisnatom povrću. 

izvor: yumama