Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti lekara: Da li za najmađe treba birati antialergijski dušek i jastuk?

Da li je neophodno birati antialergijski dušek za dete, objašnjava dr Jelena Rakić-Milanović.

  Izvor: Foto: Profimedia

Poslednjih godina broj dece sklone alergijama je u porastu. Jedna od najčešćih alergijaje ona na kućnu prašinu i grinje, i znajući to, roditelji pokušavaju na sve načine da preveniraju pojavu simptoma kod svog deteta.

Pored uobičajene higijene doma, veliku brigu im zadaje odabir dušeka za dečiji krevet jer na tržištu postoji veliki broj dušeka sa oznakom "antialegijski". A koji dušeci su ustvari antialergijski, da li su oni zaista neophodni i da li se po nečemu razlikuju od redovnih dušeka, objašnjava fizijatar, mr sci med. dr Jelena Rakić-Milanović.

- Svi dušeci mogu da budu antialergijski. Lateks dušeci su po svom sastavu antialergijski, a važno je i da omotač bude od takvog materijala. Postoji prirodni lateks, koji potiče od kaučuka i veštački lateks, koji nastaje od proizvoda nafte. Najčešći sastav je kombinacija prirodnog i veštačkog lateksa. Dušeci koji su napravljeni od prirodnog lateksa, sasvim sigurno su antialergijski. U prirodnom lateksu nema grinja, dok u onom koji je veštački, grinje mogu da se nasele.

Povezane vesti

Danas se dušeci prave tako da preko žičanog jezgra imaju nekoliko obmotanih slojeva. Često se sreće lateks, ali i vuna je prirodni antialergijski materijal, u koji ne mogu da uđu grinje. Preporuka je da dušek ima bar taj sloj oko jezgra, a da se izbegavaju oni "najosnovniji", koji imaju samo žičane opruge, kakve smo poznavali ranije. O tome treba voditi računa, pogotovo u porodicama gde su prisutne česte astme, alergije.

Jastuk od perja ili od paperja?

Pitanje je da li treba ili ne treba koristiti jastuke od perja i paperja, jer danas postoje paperja koja su antialergijski obrađena, a to je najskuplje od svega. Ali, svi jastuci kratko traju. Kada bi se rukovodili prema preporukama, jastuk bi nam trajao od šest meseci do godinu dana. Za jastuke važi isto što i za dušeke - ako može da se isproba, bolje je nego da se kupi unapred.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica