Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčešće dečje zarazne bolesti: simptomi i lečenje

Ovčije boginje, male boginje, zauške i rubeole su virusne bolesti koje se veoma često javljaju u periodu zima-proleće.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Simptomi dečjih zaraznih bolesti su specifični, ali lečenje kod kuće uglavnom je slično. Ako posumnjate na ovakvo oboljenje, odvedite dete kod lekara da ne bi došlo do nekih komplikacija. Prirodne terapije nude niz tretmana koji pomažu kod ublažavanja simptoma.

Ovčije boginje

Većina nevakcinisane dece dobija ovčije boginje, najčešću dečju zaraznu bolest. Dve do tri nedelje po izloženosti infekciji pojavi se osip koji svrbi, najpre na trupu, a zatim i na ostalim delovima tela. Osip se sastoji od ružičastih tačkica koje se brzo pretvore u plikove ispunjene tečnošću. Posle oko pet dana nastaju krastice koje nestanu najčešće u roku od dve nedelje. Prvih dana dete obično ima temperaturu. Veoma je važno sprečiti mališana da češe plikove jer time može da ošteti kožu, uz mogućnost bakterijskih infekcija i nastanaka ožiljaka. Neka detetu nokti budu kratki i glatki, a ako je moguće, neka noću nosi pamučne rukavice kako bi se ublažilo češanje u snu. Koloidna ječmena kaša dodata u vodu za kupanje može da ublaži svrab. Blago osušite kožu čistim peškirom. Nanesite kalaminski losion ili aloju da biste ublažili svrab.

Kako prepoznati simptome
?
Osip sa plikovima obično se prvo pojavi na trupu, a potom se širi na druge delove tela.

Povezane vesti

Male boginje

Danas su male boginje retke. Počinju temperaturom, curenjem iz nosa, kašljem i upaljenim očima.

VakcinacijaDeca se rutinski vakcinišu protiv malih boginja, zauški i rubeola. Stručnjaci kažu da su rizici od nuspojava vakcinacije kod prosečnog deteta mnogo manji nego rizik od komplikacija koje mogu da donesu ove bolesti.

Posle tri-četiri dana iza ušiju se pojavi tamnoružičasti osip. Potom se širi na ostale delove tela i obično traje pet do sedam dana. Dete se može loše osećati i imati male bele tačkice sa unutrašnje strane obraza. Kad osip prestane da se širi, temperatura opada i dete počinje da se oseća bolje. Moguće komplikacije kod malih boginja su infekcija uha i pluća, a daleko najozbiljnija je upala mozga. U tim slučajevima treba se pobrinuti da dete uzima dovoljno tečnosti.

Kako prepoznati simptome
?
Taman, tamnocrveni osip, obično počinje iza ušiju, a potom se širi na trbuh i trup.

Povezane vesti

Zauške

Ova bolest izaziva naticanje i bolnu osetljivost jedne ili obeju pljuvačnih žlezda ispod ušiju. Često je prate temperatura, bolovi u ušima i glavobolja. Žvakanje može biti bolno i u tim situacijama dajte detetu blagu supicu ili drugu mekanu hranu, a izbegavajte hranu jakog ukusa ili kiselu, kao što su sok od pomorandže, ananas ili paradajz. Bolest obično traje nedelju dana. Kod adolescenata i muškaraca može se javiti otok i bol u testisima, a zauške ponekad mogu da izazovu i neplodnost.

Kako prepoznati simptome?
Znak prepoznavanja ove bolesti je oticanje pljuvačnih žlezda.

Rubeole

Obično je u pitanju blago oboljenje praćeno svetlocrvenim osipom, a ponekad ga prate blaga temperatura i otečeni limfni čvorovi. Osip traje od jednog do pet dana, a kad prođe, mogu se pojaviti bolovi u zglobovima, koji traju do 14 dana. Dete obolelo od rubeola može biti razdražljivo i patiti od glavobolje. Vaše dete će verovatno želeti malo više društva, zabave ili odmora, ali inače će se verovatno osećati dovoljno dobro za svakodnevne aktivnosti kod kuće.

Kako prepoznati simptome?
Svetlocrveni osip obično počinje na licu i grudima. Kasnije može da se raširi na udove.

Povezane vesti

Prevencija i lečenje

Virusi se prenose kapljicama koje putuju vazduhom. Bolesnici su veoma zarazni tokom inkubacije, koja obično traje dve-tri nedelje, što znači da mogu preneti bolest pre nego što im se pojave simptomi. Najbolji način prevencije je vakcinacija, jer ona ograničava i širenje infekcije. Osobe koje jednom prebole neku od ovih bolesti obično ostaju imune do kraja života. Lečenje svih zaraznih bolesti obuhvata mirovanje, snižavanje temperature, ako je ima, i opštu negu.

Ako dete ima temperaturu, dajte mu mnogo tečnosti da ne bi dehidriralo. Prvih nekoliko dana dajte mu samo onoliko čvrste hrane koliko može da podnese. Pokušajte sa pilećom supom i ugljenim hidratima, na primer, krompirom. Sokovi od voća i povrća, pored tečnosti, pružaju i hranljive materije koje pomažu u borbi protiv infekcije. Dobre kombinacije su sok od pomorandže sa malo limuna ili sok od šargarepe i cvekle. Da biste ojačali imuni sistem, dajte detetu beli luk u tabletama ili kapsulama, ili sirov u hrani. Ako dete ima dijareju, izbegavajte mlečne proizvode i slatku hranu. Čorba od povrća ili pirinač na vodi verovatno neće izazvati smetnje u varenju.

Tekst priredila Žaklina Milenković

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica