Jedno od najpoznatijih dečjih ponašanja do šeste godine života je sisanje palca ili nekog drugog prsta. S obzirom da se takva navika kod deteta odvija bukvalno od rođenja, njena dugotrajnost utiče na značajne promene u ustima. Palac svojim konstantnim pritiskom na gornje, ali i donje prednje zube - izaziva njihovo pomeranje u suprotnom pravcu, usled čega gornji prednji zubi budu istureni prema napred, a donji prednji zubi prema unutra. Na taj način nastaje „zjap“ u prednjoj regiji zuba, a neretko i otvoren zagrižaj zbog pomeranja samih viličnih grebenova.

Druga veoma štetna navika, najčešće prisutna kod školske dece, jeste grickanje olovaka i ostalih elemenata školskog pribora. Deca to u početku uglavnom rade zbog nervoze na školskom času, a kasnije im pređe u naviku. Grickanjem veoma tvrdih predmeta dolazi do postepene erozije i lomljenja zaštitne glazure gleđi prvih stalnih prednjih zuba gornje i donje vilice, što dovodi do trajnog oštećenja tek izniklih zuba, čiji rast i razvoj još nije završen.

Ovakve štetne pojave mogu da se iskorene isključivo permanentnim radom sa decom, odnosno razgovorom roditelja sa decom, kao i učestvovanjem vaspitača i nastavnika u procesu sticanja zdravih navika kod dece.

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog