Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sprečiti strah od igle?

Primanje injekcija i vađenje krvi je neprijatno iskustvo, naročito za decu. Na roditeljima je da ih postepeno oslobode tog straha.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko puta ste bili u prilici da kod doktora, a naročito u laboratoriji, vidite rasplakano dete - koje se otima i vrišti, strahujući od injekcije ili vađenja krvi? Malo koji roditelj u takvoj situaciji ostane ravnodušan.

Mame i tate tada pate zajedno sa svojom decom, a uz to se osećaju i veoma nelagodno. Zato je preporučljivo da dete unapred upoznate sa onim što ga čeka u laboratoriji, ali samo tako što ćete da govorite istinu. 

Razgovarajte sa detetom

Primanje injekcija i vađenje krvi je svima nama prilično neprijatno, a naročito deci. Svaki ubod, kako kažu pedijatri, za malu decu predstavlja jednu vrstu šoka. Deca se brzo uplaše, ali na roditeljima je da ih postepeno oslobađaju tog straha. Zato je veoma važno da se sa detetom priča otvoreno i iskreno, jer će na taj način ono biti poverljivije prema laboratorijskim sestrama i tehničarima, i otvorenije za saradnju.

Decu ne treba lagati da davanje injekcije i vađenje krvi ne boli. Jer, kada se uvere u suprotno, oni gube poverenje u vas, ali i u medicinsko osoblje

Iznad svega, vi treba da budete pribrani, da ne pokazujete uznemirenost, jer dete to oseti. Ukoliko ste u mogućnosti, odvedite dete u laboratoriju i kada nije bolesno - da upozna osoblje i prostorije. Tako će naredni odlazak u laboratoriju "sa povodom", biti manje traumatičan za njega.

Ne plašite decu "bocama"

Jedan od načina da dete oslobodite straha od igle, jeste da mu ne pretite "bocama" kad god hoćete da ga sprečite u nestašluku. Takav vid zastrašivanja nije dobar, mada se kod nas prilično često koristi. Dete će zbog toga da stvori sliku u svojoj glavi da je to neka kazna. Važno je mališanima pričati da su doktori dobri, da pomažu deci kada se razbole, da vole decu. Takođe, ne treba ih lagati da davanje injekcije i vađenje krvi ne boli. Jer, kada se uvere u suprotno, oni gube poverenje u vas, ali i u medicinsko osoblje. Osim toga, dete može da počne da oseća strah i ukoliko dugo sedi u čekaonici, a za to vreme sluša plač druge dece.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica