Zbog jedne greške roditelja dete stalno plače u vrtiću: Dečji psiholog otkriva šta nikad ne treba da radite

Dečji psiholog otkriva grešku roditelja koja deci otežava ostajanje u vrtiću.

Shutterstock

Privikavanje na odlaske u vrtić nije nimalo jednostavno za dete, a većini njih uglavnom najteže pada razdvajanje od mame, što je sasvim normalno. Čak i kasnije, kada se mališan navikne na vrtić i novo okruženje, ipak bude dana kada mu se ne ide, plače, želi da ostane kod kuće...

Iako ne postoji lak način da se rastanete od deteta koje plače i doziva vas, dečji psiholog Amanda Ejbel smatra da roditelji prave jednu grešku koja taj privremeni rastanak čini još težim.

Greška koja produbljuje strah

Dečji psiholog Ejbel otkrila je četiri stvari koje roditelji rade pogrešno kada ostavljaju decu u vrtiću ili školi, ali jednu izdvaja kao najgoru jer kod mališana produbljuje strah – u pitanju je iskradanje iz sobe bez pozdrava sa detetom.

"To je verovatno najveća greška koja stvara anksioznost kod dece", kaže ona, dodajući: "Mnoga deca polaze u vrtić kada je strah od odvajanja od mame na vrhuncu, pa ostanak u obdaništu može da bude veoma emotivno iskustvo za roditelje i dete. Koliko god da vam to izgleda kao manje bolna opcija, nikada nemojte da se iskradete iz sobe bez pozdrava sa detetom. Iskradanje će samo stvoriti dodatnu anksioznost za dete i zbuniti ga".

Evo i njenih saveta kako da na najbolji način izvedete ostavljanje deteta u vrtiću:

  • Predajte svoje dete vaspitaču
  • Recite detetu "ćao" i kažite mu da ćete kasnije doći po njega
  • Da, mnoga deca će u tom trenutku biti uznemirena i plakaće.
  • Većina njih je potpuno u redu već nakon pet minuta jer u vrtiću ima mnogo zabavnih stvari koje im drže pažnju.
  • Nikada nemojte da lažete dete, već im ponudite realna očekivanja – na primer, ako tog dana nećete lično vi otići po dete nego neki drugi član porodice, recite to mališanu unapred kako bi se mentalno pripremilo na to.

Imajte na umu da promena nikada nije laka, ni za odrasle, a naročito za decu, ali da s vremenom postaje lakše. Svi će se navići na novu rutinu, ali priprema je ključna, smatra dečji psiholog Ejbel, koja savetuje roditeljima da što više pripremaju dete za ono što sledi, kako bi bilo manje suza i negodovanja, prenosi everymum.ie.

"Objasnite mu gde će provoditi vreme, to može da bude veoma važan korak u prihvatanju novog okruženja", kaže ona, dodajući da može da pomogne i da, u dogovoru sa zaposlenima u vrtiću, pre prvog dana dovedete dete da se upozna sa novim okruženjem.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kineski mališani uče da kuvaju u vrtići  TikTok/scene_of_asia