Mučnina u vožnji muči mnoge mališane, i to je zaista naporno i za njih, i za roditelje. Sezona putovanja na odmora počinje, nekima je već i počela, a mi vam donosimo nekoliko saveta kako da pomognete detetu koje ima mučnine u vožnji i tako putovanje učinite prijatnijim, najpre njemu, ali i sebi.

Zašto se javlja mučnina u vožnji kod dece

Uzrok mučnina u vožnji je niskofrekventno bočno i vertikalno kretanje ili, jednostavnije rečeno, truckanje, koje je posebno izraženo na zadnjem sedištu automobila, a može se javiti i u avionu kada recimo ima turbulencija ili tokom ljuljanja u vožnji brodom.

Može da se javi kod bilo koga, a najčešće je prisutno kod dece u uzrastu od dve do 12 godina, što može da bude zbog vestibularnog sistema koji je još uvek u razvoju i zbog toga je podložniji disbalansu, pojašnjava pedijatar integrativne i funkcionalne medicine dr Elisa Song.

"Mučnina u vožnji može da se javi kada sistem za balans u unutrašnjem uhu, tj. vestibularni sistem, oseti pokrete koje druga čula ne osećaju. Vestibularni sistem vašeg deteta oseća pokrete gore-dole i bočne pokrete, dok im oči ’govore’ da oni sede na zadnjem sedištu automobila, gledajući film, igrajući se ili čitajući", pojasnila je.

Dakle, to sve zbunjuje mozak zbog kojeg se javlja mučnina i, iako to nije opasno, neprijatno je, a evo šta možete da pokušate kako biste pomogli mališanu.

1. Neka gleda kroz prozor

Gledanje kroz prozor tokom vožnje u automobilu može da pomogne da detetu ne bude muka, kaže dr Song, ističući da ako neka deonica puta ima dosta krivina, pokušate da animirate dete da gleda u prirodu, a ne u knjigu ili u ekran.

2. Izaberite sedište gde se kretanje najmanje oseća

Deca mlađa od 12 godina po zakonu ne smeju da sede na prednjem sedištu automobila, ali ako je vaše dete starije, a ima mučnine, olakšaće mu da sedi napred i gleda na put.

Pedijatar dr Entoni Hadson kaže da je kod putovanja avionom najbolje za decu birati sedišta koja su na prednjom strani aviona, dok je u autobusu ili vozu važno da sedišta budu okrenuta da gledaju napred.

3. Pazite na toplotu

Pregrevanje može da doprinese osećaju mučnine, što može da se desi i leti i zimi.

"Spustite prozore i obezbedite cirkulaciju vazduha u kolima. Dobra ventilacija može da smanji osećaj mučnine u vožnji", kaže dr Song.

Ukoliko je detetu vruće i muka mu je, njen savet je da napravite pauzu kako bi dete izašlo na svež vazduh i sporim, dubokim udasima "resetovalo" mučninu.

Takođe, mali gutljaji hladne vode ili hladna obloga na čelu mogu da ublaže tegobe.

4. Putujte kad dete spava

Ako je vašem detetu muka gotovo čim sedne u kola, najbolje je da pokušate da isplanirate putovanje tako da dete većim delom prespava put, prenosi mother.ly.

5. Izbegavajte knjige i ekrane u kolima

Gledanje u tablet, telefon ili čitanje knjige tokom vožnje mogu da pogoršaju osećaj mučnine jer zahtevaju od očiju da se fokusiraju, što povećava osećaj vertiga, kaže pedijatar dr Mehul Patel.

Umesto toga, slušanje muzike ili audio knjiga neće pogoršati mučninu, kao ni spavanje.

6. Pazite šta dete jede

Naravno, zabavno je poneti grickalice za putovanje, ali to može da doprinese osećaju mučnine, zato dr Song savetuje da pre dužeg putovanja dete pojede neki laganiji obrok.

"Nemojte davati detetu pre vožnje da jede masnu, tešku ili slatku hranu jer će to opreteriti digestivni trakt i povećati rizik od mučnine", upozorava dr Song.

7. Menta ili đumbir mogu da pomognu

Stavite koju kap esencijalnog ulja mente u čaj mališanu ili mu dajte mentol bombonu, "koja je sjajna za smanjivanje mučnine i grčeva u stomaku koji se javljaju usled mučnine u vožnji", tvrdi dr Song.

Dr Hadson kaže da i bombone sa đumbirom mogu da ublaže ove tegobe mališanima.

8. Probajte homeopatske ili regularne lekove

Dr Hadson kaže da su ponekad deci potrebni lekovi za mučnine, a na vama je da probate homeopatske ili regularne i vidite koje će mu pomoći. Svakako, najbolje je da se o tome konsultujete sa svojim pedijatrom.

BONUS VIDEO: 

Kako na praktičan način da lako spakujete decu za more Tik Tok/betterwithchardonnay

(Yumama/N. Z.)