Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJE SU POSLEDICE AKO DETE IMA PREVIŠE IGRAČAKA: Roditelji ih kupuju iz ljubavi, a evo kako to utiče na mališana

Šta se događa kada dete ima previše igračaka - evo koje su posledice i kako to utiče na njegov razvoj... Ponekad su obične stvari iz kuće najkreativnija sredstva za kvalitetenu i edukativnu igru!

 Koje su posledice ako dete ima previše igračaka. Izvor: Shutterstock

Igračke su dizajnirane da pomognu deci u razvoju. Ali, kako istraživanja pokazuju, da bi ispunili ovu ulogu, ne bi trebalo da ih bude previše. U suprotnom, umesto da budu od koristi, počinju da nanose štetu.


Zašto je previše igračaka loše za vaše dete?

To dovodi do preterane stimulacije nervnog sistema deteta i negativno utiče na njegovu sposobnost da uči i kreativno se igra. Kao što je odraslima teško da se koncentrišu na posao u pretrpanom kancelarijskom prostoru, tako je i detetu, okruženom planinama igračaka, teško da se koncentriše na bilo koju od njih – i jednostavno gubi interesovanje za njih.

Istovremeno, kako pokazuju istraživanja, ako dete ima samo nekoliko igračaka, može se fokusirati na svaku od njih, uključiti svoju fantaziju i maštu – i početi da se igra. A koristi od kreativne igre za razvoj dece ne mogu se preceniti.

Pored toga, kada dete ima previše igračaka, ono prestaje da ih ceni i prestaje da oseća zahvalnost što ih ima. Teško je kada vidite da neka nimalo jeftina igračka, koju ste s ljubavlju odabrali za poklon svom sinu ili ćerki, leži na podu i ravnodušno je šutirana dok dete prolaze.

Šta da radim?

Spasiće vas raspršivanje i sistematizacija. Naravno, ovo je lakše reći nego učiniti. Morate biti spremni na činjenicu da će biti mnogo vrištanja, protesta i skandala, ali deca će morati da shvate da je nemoguće živeti okruženi ruševinama igračaka.

Kada je reč o manjim igračkama, one se mogu organizovati i sistematizovati. Tako će svima biti lakše: deca će znati koje igračke imaju, gde se čuvaju i gde da ih stave kada se igra završi. I roditelji više neće morati da gledaju užasnuto u pod prekriven slojem igračaka i noću bosim nogama gaze po kockicama i drugim neočekivanim predmetima. U svakom slučaju, šanse za ovo će se smanjiti.

Kako da organizujete igračke:

Prvi korak je inventar. Morate da napravite spisak svih igračaka koje imate u kući. Zatim ih podelite u grupe:

  • ostaviti za igru
  • čuvati za skladištenje (ovo mogu biti igračke povezane sa sentimentalnim uspomenama, neke porodične baštine koje se prenose s generacije na generaciju, kolekcionarske igračke koje se mogu staviti na "izloženo" mesto na polici
    baci, pokloni ili prodaj

Igračke iz grupe "čuvaj za igru" moraju biti organizovane tako da budu jasno vidljive i lako dostupne detetu. Sakrijte dve trećine ovih igračaka u orman ili negde drugo.

Jednom mesečno izvršite "rotaciju igračaka" da biste stvorili efekat novine: uklonite neke igračke i umesto njih izvadite one koje su bile skrivene. Istovremeno, morate osigurati da komplet igračaka koji je dostupan detetu sadrži igračke iz različitih kategorija.

Koje kategorije igračaka postoje?

Funkcionalne igračke: konstrukcioni setovi, kocke, slagalice, piramide, vezivanje, slagalice, sprave za igru sa vodom i peskom itd. Ove igračke pomažu u razvoju fine i grube motorike, spretnosti i koordinacije.

Aktivne igračke: sportska oprema, lopte, penjalice, tobogani - ukratko, sve što pomaže fizičkom razvoju deteta.

Obrazovne igračke: društvene igre, magnetna abeceda, sorteri i tako dalje.

Kreativne igračke: materijali za izradu, boje, markeri, testo za igru, muzičke igračke, aplikacije za digitalnu muziku i aplikacije za crtanje.

Igračke likovi: lutke, plišane igračke, likovi iz pozorišta lutaka, sve vrste automobila, traktori, buldožeri, oprema za igranje uloga - kape, maske, kostimi, pribor.

Šta su "dobre igračke"?

Kada razmišljate koju igračku da kupite svom detetu, dajte prednost onoj koja odgovara njegovom uzrastu i stepenu razvoja, savetuju stručnjaci. Istovremeno, mora da stimuliše detetovu želju za učenjem, da zadrži interesovanje za igru, da budi kreativnost, a da istovremeno bude izdržljiva i bezbedna. Težak izbor, zar ne?

Međutim, ne govorimo o nekim skupim, složenim igračkama. Ove zahteve, inače, idealno ispunjavaju najjednostavniji predmeti za domaćinstvo.

Kartonske kutije, lonci, kuhinjski pribor, sve vrste kanti, lavora,kartona, plastične posude i čaše za lutke. Sve su to odlične edukativne igračke za decu svih uzrasta. dajte im ovakve obične predmete kako bi se njihova mašta probudila i pustite ih neka od običnog kroz kreativnost stvore svoju posebnu igru.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:18
Napravite bombone za decu uz pomoć igračke popit
Izvor: TikTok/super2win
Izvor: TikTok/super2win

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica