Magdalena Šmit je majka koja je svojom objavom na Fejsbuku skrenula pažnju na ovaj veoma važan problem sa vannastavnim aktivnostima, kako prenosi Ofeminin.

“Moja starija deca su išla na: balet, engleski od malih nogu, bazen, takmičarsko skijanje, umetnost, ritmičku gimnastiku, klavir, aikido. Pa ne na sve baš, i u isto vreme, ali ipak... Pa da kao da su išli u još jednu školu.” “Kako su to preživeli?“, bio je jedan od komentara na Fejsbuku. Magdalena je ispričala i priče o drugoj deci koja nisu u stanju da se nose sa obavezama koje su im nametnuli roditelji ili zahtevni nastavnici."

Roditelji žele da im deca budu najbolja u svemu

“Deca ne mogu da se nose sa pritiskom i uverena su da ako ne mogu da se izbore sa nečim, neće uspeti. U sopstvenim očima i očima njihovih roditelja. To dovodi do mnogo patološkog ponašanja, jer nisu sva deca dovoljno jaka da učestvuju u “ambicioznom ludilu svojih mama i tata”. Nisu svi u stanju da se opuste i kažu sebi i drugima: “Dobro, ne mogu ja ovo. Neću ići na časove baleta jer mi ne trebaju“.

U današnje vreme se čak dešava da se roditelji hvale jedni drugima šta im deca rade, čime se sve bave. Deca su dakle u zamci iz koje nema dobrog izlaza. Kada su fizički i psihički nesposobni da se nose sa viškom obaveza (a verujte, ne radi se o nespremnosti da rade domaći zadatak iz matematike), simuliraju ozbiljne bolesti.”

 Deca se pretvaraju da su bolesna i idu u bolnicu

Magdalena Šmit je ispričala nekoliko zaista zastrašujućih priča iz bolnice. “Tu je, između ostalih, bila i devojčica koja je dodavala krv u sopstvenu stolicu, da bi završila u bolnici gde joj je bilo lakše nego kod kuće." Naravno, tu nije kraj sličnim primerima.

"Druga priča se odnosi na devojčicu iz srednje škole: ponedeljak je. Za tačno nedelju dana počinju ispiti u srednjoj školi. Devojčica počinje da ima bolove u stomaku i povraća. Ne prestaje, pa roditelji (visoko obrazovani) odvedi je kod doktora u sredu. U dokumentaciji piše da je stomak tvrd kao daska što lekari kažu da znači hiruršu intervenciju. Rečeno im je da dođu na pregled u petak. Devojčicu boli stomak, mnogo, ali u petak manje. Da li je slepo crevo perforirano? Ne idu na pregled. Jer je u ponedeljak završni ispit u školi. U ponedeljak roditelji vode devojčicu na ispit. Moraju da je nose, curi joj urin. Posle ispita toliko je loše da idu u bolnicu. Rezultat je bio: najduža operacija slepog creva za koju sam ikada čula, preko 10 sati... Katastrofa u abdomenu. Nije radila test iz matematike. Kako je prošao njen prethodni test - ne znam, ali je veoma zanimljivo. Očigledno je uvek imala petice... Šta joj se desilo?Srećom, preživela je“, piše gospođa Magdalena na Fejsbuku.”

Na kraju unosa, gospođa Magdalena se poziva na svoju decu i iskreno im se izvinjava što ih je naterala na toliko dodatnih aktivnosti. Želi da skrene pažnju na druge roditelje koji se zanose bolesnim ambicijama. Ispod teksta mogu se videti i mnogi komentari roditelja koji imaju slična uverenja. Definitivno se slažemo, ne možemo dozvoliti da deca budu lišena bezbrižnog detinjstva. Bar ne u potpunosti!

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19