Plišane igračke nas podsećaju na nežnost, slatke snove, lakše uspavljivanje, a mnoga deca imaju baš svog plišanog ljubimca kojeg nose svuda sa sobom. Međutim, stručnjaci ističu da ovakve igračke mogu da budu štetne po zdravlje i mogu da izazovu alergijske reakcije , kao i određene crevne poremećaje. O tome je govorila i ruska doktorka, dermatovenerolog i dermatolog Natalija Žovtan.

Ona je objasnila da roditelji posebno moraju da brinu o čistoći plišanih i mekanih igračaka. Jasno je da materijali, uključujući punjenje, boje i ukrasne detalje, moraju ispunjavati standarde kvaliteta. Prema rečima doktorke, mekane igračke uglavnom imaju sintetičko punjenje i mogu biti mesto za nakupljanje prašine, uključujući grinje, kao i mnoge bakterije. To može povećati rizik od alergijiskih reakcija, rinitisa, kijanja, kašlja, čestih prehlada itd.

Doktorka je objasnila da je posebno rizično da dete spava sa ovakvim igračkama:

"Često možete videti sliku da se beba ne rastaje od svog ljubimca ni na ulici, ni u bolnici, ni u vrtiću. Igračka koju dete svuda nosi može da bude prepuna akumulacije patogenih mikroorganizama na vlaknima, što može dovesti do crevnih poremećaja, jer se igračka nalazi u neposrednoj blizini lica deteta, može da dodirne i usta", istakla je doktorka i dodala da na ovaj način može da se prenese SARS, izazovu osipi, bradavice i kožne bolesti.

Plišane igračke moraju se očistiti, oprati i dezinfikovati, naročito nakon šetnje ili posete medicinskoj ustanovi. Istovremeno, vredi dati prednost mekim igračkama napravljenim od prirodnih materijala i sa niskim nivoom sintetičkog punjenja, a po mogućnosti bez njega.

Izvor: Yumama