Ljubav prema učenju je koristan alat koji možete da date svom detetu, i to se ne odnosi samo na učenje u školi. Dete koje zavoli učenje će biti željno znanja u svakom segmentu, što mu može pomoći u svim segmentima života.

Montesori škole poznate su, između ostalog i po tome što u decu usađuju ljubav prema učenju, a evo šta i vi možete da uradite kako biste kod svog deteta probudili tu ljubav.

1. Probudite interesovanja deteta

Ključna stvar je da ohrabrite dete da prati svoja interesovanja, piše primarymontessori.com. To ujedno detetu pomaže i da razvije disciplinu i samosvest, a njegov prirodni talenat i interesovanja će na ovaj način isplivati na površinu.

2. Upoznajte ga sa nečim novim

U skladu sa uzrastom deteta, upoznajte ga sa novim aktivnostima koje ono samo možda ne bi odabralo, na taj način ćete kod njega probuditi želju za učenjem na jedan nov način.

Na primer, nastavnici u Montesori školama to rade tako što decu uče brojenje kroz novu igru, koju ranije nisu probali, a ključno je da im to bude zabavno, tako da zavole brojeve.

3. Dovedite ih do novih otkrića

Dete će najbolje naučiti nešto novo ako ga u tom učenju pustite da pogreši, ali i da iz te greške nauči nešto i samo dođe do otkrića u vezi sa tim šta je tačno. Na primer, to je kao kada mališani uče oblike, pa treba da predmete određenog oblika ubace u otvor predviđen baš za to. Pokušavaće sa raznim oblicima, sve dok ne pogode onaj pravi i tako će zapravo učiti na greškama (uče šta nije odgovorajuć obik), ali će i doći do otkrića (šta je pravi oblik za taj otvor).

4. Vežbajte da mališan bude nezavisan

Deca vole da sve što mogu rade sama, zato im dozvolite da razviju osećaj nezavisnosti i kompetencije. Dakle, kada je dete dovoljno odraslo da samo to ume, pustite ga da samo obuče jaknu, obuje se, pomogne u nekim kućnim obavezama, raskloni svoje igračke...

5. Razvijajte samopouzdanje i entuzijazam

Nastavnici u Montesori školama imaju način da pomognu detetu da ono što uči na časovima zapravo koristi i u svakodnevnom životu. Tako, na primer, maloj deci daju da se igraju aktivnostima poput brisanja prašine ili slaganja činija, što ih podstiče da kasnije te aktivnosti rado obavljaju kod kuće.

Takođe, dok uče matematiku, nastavnici ih ohrabruju da pišu svoje matematičke probleme, što i vi možete da uradite, kao jedan od načina da kod svog mališana na zabavan način probudite želju za učenjem.

BONUS VIDEO:

Montesori igre sa kućnim predmetima TikTok/motherhoodandmontessori

(Yumama/N. Z.)