Rana detekcija ADHD sindroma odnosno poremećaja pažnje sa hiperaktivnošću je veoma važna. Zahvaljujući tome dete može što pre dobije pomoć koja mu je potrebna, ali kako roditelji mogu da prepoznaju da li njihovo dete ima ovaj poremećaj? Stručnjaci izdvajaju ponašanja koja mogu da ukažu na to.

ADHD je povezan sa strukturama mozga

Stručnjak sa "Kenedi Kriger instituta" u Baltimoru, Mark Mahoun je za portal medicinenet.com rekao da "istraživanja pokazuju da se kod dece koja imaju ADHD mozak ne razvija uobičajeno, što znači da ovaj sindrom ima biološku osnovu zbog čega je stranje koje traje čitav život".

Stručnjak je istakao da rana detekcija poremećaja pažnje sa hiperaktivnosti ima veliki uticaj na učenje i akademski razvoj deteta.

ADHD je najčešći poremećaj koji se dijagnostikuje kod predškolaca, a Mahoun otkriva a koja ponašanja deteta roditelji treba da obrate pažnju.

Problemi sa koncentracijom

Mahoun apeluje na roditelje da pažljivo posmatraju dete i utvrde da li, na primer, ono odbija da radi aktivnosti koje zahtevaju koncentraciju ili ih izbegava ukoliko traju duže od nekoliko minuta.

Drugi znak može biti brzi gubitak interesovanja i skakanje sa jedne na drugu aktivnost.

Fizički simptomi

Posmatranjem ponašanja dece koja imaju ADHD sindrom, utvrđeno je da oni nisu u stanju da skaču na jednoj nozi do četvrte godine. Neumorni su odnosno izuzetno aktivni, ne mogu da ostanu dugo na jednom mestu, često ljuljaju ili cupkaju nogama, pokušavaju da se popenju na različite predmete...

Takođe, ovi mališani brže sklapaju prijateljstva sa strancima i ulaze u neke opasne odnose bez straha.

Agresija

Ponekad umeju da pokažu agresivno ponašanje prema drugarima.

"Ako roditelji primete ove simptome i brinu za razvoj svog deteta, najbolje je da se konsultuju sa pedijatrom za dalje korake", kaže stručnjak Mahoun.

Nijedno od ovih ponašanja izolovano ne mora da bude znak za uzbunu, ali ako kod deteta primećujete nekoliko navedenih simptoma, nije zgoreg da se konsultujete sa lekarom.

BONUS VIDEO:

Znakovi ADHD sindroma TikTok/sueomanii

(Yumama/N. Z.)