Ne postoji univerzalni savet za vaspitanje dece jer je svako dete različito, tako da i stil vaspitanja treba prilagoditi tome. Ipak, postoje neke univerzalne stvari kojima bi trebalo da naučimo decu, a svetski poznata sociološkinja Emili Kejn otkrila je tri saveta za roditelje dečaka.

Naime, ona smatra da ona čuvena rečenica "Dečaci će biti dečaci" ima mnogo više veze sa kulturom nego sa biologijom. "Roditelji, rođaci, vršnjaci, učitelji, a i mediji šalju dečacima poruku da moraju da budu jaki, bez emocija, da treba da se takmiče, da budu snažni", ističe ona, pa otkriva šta roditelji mogu da urade kako bi njihov sin izrastao u dobrog, pristojnog muškarca.

Izbegavajte rodne stereotipe

Sociološkinja Emili Kejn ističe da je potpuno pogrešno učiti decu da se svet deli na roze i plavo, tj. na dečake i devojčice. Ona dodaje da je to kasnije veoma teško ispraviti kada se takva podela nauči u detinjstvu, zato savetuje roditeljima da decu ne uče rodnim stereotipima.

Pustite ih da biraju svoje igračke i aktivnosti, čak i ako to znači da radije biraju igračke koje su "rezervisane" za drugi pol. Čitajte im knjige i puštajte filmove u kojima se ne insistira na tradicionalnim ulogama. Na primer, one u kojima su devojčice vrsne sportistkinje.

Dajte dobar primer detetu

Imajte na umu da dete najviše uči iz onoga što vidi kod kuće, zato obratite pažnju na to kako se u vašem domu dele kućni poslovi. Da li i tata obavlja tradicionalno ženske obaveze, poput čišćenja, kuvanja, raspremanja ili to radi samo mama? Važno je da mališan uvidi da tata i mama u tom smislu rade podjednako.

Naučite ga granicama

Važna stvar kojoj treba da naučite svog sina je ko i u kojim situacijama sme da dodiruje tuđe telo. Objasnite mu da svako, pa čak i najbliža rodbina, treba da od njega zatraži dozvolu pre nego što ga poljubi, na primer. Ne treba da forsirate dete na poljupce i zagrljaje kada ono što ne želi jer je ovo način da dečak nauči da postavlja svoje, ali i da poštuje tuđe granice.

BONUS VIDEO:

Dečak rasplakao TikTok TikTok/paye_paye

(Yumama/N. Z.)