Sve više stručnjaka apeluje da je važno da deca od malih nogu budu fizički aktivna, posebno jer je gojaznost među mališanima sve zastupljenija. Jedan viralni video iz kineskog vrtića već duže vreme kruži društvenim mrežama i izaziva oduševljenje. Da li možete da zamislite da deca u srpskim vrtićima omaju ovakvu nastavu fizičkog vaspšitanja?

Naime, deca iz kineskog vrtića na snimku učestvuju na košarkaškom treningu koji izgleda prilično zahtevno, ali gledaoci su zadivljeni lakoćom sa kojom ga izvode, a da ne govorimo o preciznosti.

Norveški diplomata Erik Solhajm objavio je snimak na Tviteru, na kojem se vidi 12 dece koja se snhronizovano igraju sa košarkaškom loptom i očigledno je da su deca ovo trenirala. Sede na tlu sa ispruženim nogama i obema rukama titraju loptu.

Sa stopalima koja se kreću u savršenom ritmu, oni kontrolišu lopte veštinama na kojima bi pozavideli čak i profesionalni sportisti. "Vau!" Čas fizičkog vaspitanja u vrtiću“, opisao je Solhajm u opisu videa.

Ljudi su potpuno impresionirani: "Neverovatno! Gde je ovaj vrtić? Svaka čast vaspitaču koji je zaslužan za ovo. Neka svi nauče i implementiraju ovaj novi pristup", napisao je neko. Neko drugi je prokomentarisao: "Ovo izgleda mnogo zabavnije i efikasnije od dosadnjih aktivnosti koje smo mi radili na času fizičkog."

Slični koncepti se često koriste na časovima fizičkog vaspitanja za decu u Kini, prema Asocijaciji za azijske studije, sa očigledno uspešnim rezultatima. Takođe, ovakve aktivnosti su važne i za razvoj motorike kod dece.

BONUS VIDEO:

Šaranje lica mami TikTok/ moms

(Yumama/T.A.S.)