Roditelji imaju razne nedoumice kada dete kreće u vrtić, a ono što najviše zabrinjava jeste period adaptacije. Neki stručnjaci ističu da je najbolji period za polazak u vrtić oko3. godine, ali neki roditelji zbog posla moraju ranije decu da pošalju u jaslice.

Kada dete krene u jaslice sa godinu, 1,5 dana , postoje razne prednosti i mane. Mame često ističu sledeće:

Prednosti:

Brza adaptacija - Deca se lakše naviknu na novi režim. Sa 1,5 godina deca razvijaju interesovanje za komunikaciju sa drugim ljudima i vršnjacima. Ukoliko dete ima starijeg brata ili sestru, onda je već upoznato sa rutinom vrtića i na ugledu na starije lakše se adaptira.

Rutina - U vrtiću je ceo dan predviđen po rasporedu. Mala deca vole rutinu, ona im prija, ali isto tako je važna i za vaspitavanje i uspostavljanje navika.

Nezavisnost - Svakako je bolje da ga pošaljete u vrtić kada dete zna da jede, pije i samostalno ide na nošu. U ovom uzrastu, još uvek ne mogu sva deca ovo da rade; brže će učiti u grupi. Slika "krda" igra pozitivnu ulogu.

Govor - Mnoga deca u vrtiću počinju brže da govore. Stalni kontakt i interakcija sa vaspitačima i drugom decom daju podsticaj govoru.

Zabava - U vrtiću se uvek dešava nešto zanimljivo. Praznici, dečiji događaji koje deca zaista vole, igračke, igre sa vršnjacima...

Nedostaci:

Promena ponašanja - Naravno, treba sagledati konkretno dete i spremnost da ide u vrtić. Na kraju krajeva, promena uobičajene rutine je stresna za bebu i nekima je možda teško da izdrže ovaj period.

Bolesti, povrede - Do vrtića dete možda uopšte neće biti bolesno. Tokom adaptacije počinje period prehlada i to je, nažalost, neizbežno. Neko oboleva manje, neko više, ali ovo je jedna od faza u formiranju imuniteta.

Nedostatak govora - Dete neće moći da kaže kako mu je protekao dan, sa kim se igrao ili ko ga je uvredio. U početku ćete imati informacije samo od vaspitačice.

Vaspitač neće naći pristup detetu - Vaspitači moraju biti veoma pažljivi prema deci iz jaslica. Na kraju krajeva, atomosfera u grupi utiče na brzu adaptaciju u vrtiću i mnogo zavisi od vaspitača.

Stoga, pre nego što pošaljete dete u vrtić, trebalo bi da ga pripremite. Možete ući na teritoriju i prošetati tako da je okruženje već poznato. Dođite u grupu i upoznajte vaspitača unapred.

Da li se detetu sviđa u vrtiću ili ne, zavisi i od roditelja. Odrasli treba dete da podese na pozitivan način, da mu kažu kako je u vrtiću zanimljivo i zabavno i da podele uspomene iz detinjstva.

BONUS VIDEO:

NEMA VIŠE ČEKANJA ZA VRTIĆE! Pored novih zabavišta, gradonačelnik Novog Sada najavio IZGRADNJU ŠKOLE na površini od 4.000 m² Kuri

(Yumama/T.A.S.)