Prvi sneg nam je konačno pao i po gradu ga uglavnom nema mnogo ali iskoristite priliku i poigrajte se sa mališanima, na načine koji će im ipak biti zabavni i okupiraće ih duže na svežem vazduhu. Sve što vam treba je dobra volja i ovih 10 predloga:

1. Napravite snežna čudovišta

Zabavniji su od Sneška, a još ih je lakše napraviti: pokupite gomilu snega, štapića, lišća i napravite zanimljivo, strašno, smešno čudovište, po svojoj zamisli! Pustite mašti na volju i čak i od sasvim malo snega smislite lik i figuru, koja vas i vaše dete najviše zabavlja. Možete i da se pripremite unapred i ponesete dugmiće, trake, plastične kockice ili zrnevlje, da biste imali više materijala.

2. Oslikavanje snega

Napunite boce za prskanje vodom i dve ili tri kapi tečne gel boje za hranu (koncentrovana boja daje ekstra živopisne boje), a zatim ih promućkajte. Podesite protok mlaznice da raspršite uže za linije ili šire za maglu. Vaša deca mogu da slikaju slobodnim stilom, da ukrašavaju svoju snežnu tvrđavu ili da boje snežne grudve.

3. Pratite tragove

Malo drugačije žmurke igrajte prateći tragove u snegu. Neka svi osim jednog „tragača“ prošetaju po snegu da pronađu mesto za skrivanje. Zatim neka „tragač“ prati tragove stopa, da bi otkrio svakog igrača. „To je iznenađujuće zabavno i izazovno za malu decu“, kaže Matt Flouer, edukator za životnu sredinu i specijalista za rano detinjstvo u Urban Ecologi Centru , u Milvokiju.

4. Domaćin sopstvenih olimpijskih igara

Organizujte sopstvene zimske olimpijske igre: Prvo napravite stazu sa preprekama tako što ćete sneg natrpati u humke različitih veličina koje deca mogu da preskaču, da skakuću okolo ili da se provlače, dok im merite vreme. Sledeće, uparite svoje mališane za snežno grudvanje (pobeđuje onaj ko napravi najveću snežnu grudvu). Na kraju, završite bacanjem snežne grudve da vidite ko može da baci najdalje.

5. Pošaljite ih u potragu za blagom

„Dajte deci spisak na osnovu prirode onoga što treba da traže, kao što su šišarke, bobice, žir, ptičje perje ili šta god da nađu u vašem dvorištu“, kaže dr Laura Frojen, voditeljka podkasta The Balanced Parent i majka dvoje dece u Medisonu, Viskonsin. Možete im čak dati temu tako što ćete sakriti igračke napolju da ih deca mogu pronaći. Evo još jedne ideje: zamrznite obojenu vodu u kockice leda, a zatim ih sakrijte po dvorištu da ih deca mogu pronaći.

6. Duvajte smrznute mehuriće

Rastvor deterdženta koji koristite leti drugačije reaguje na niskim temperaturama. Ostavite bocu sa mehurićima napolju tako da može da postane stvarno hladna. Zatim mašite štapićem - umesto da duvate svojim toplim dahom - da pustite mehuriće da polete. Ako ste dovoljno brzi (i pažljivi) da ga uhvatite, možda ćete ga videti kako vam se polako ledi u rukama.

7. Kuglanje na ledu

Pretvorite svoje dvorište, prilaz zgradi u teren za kuglanje. Zamrznite deset manjih boca vode (obavezno ostavite prostor na vrhu da se voda proširi) i srednji balon napunjen vodom. Balon neka se koristi kao kugla, a kegle su flašice koje će deca obarati. Napravite bezbedan, ravan i gladak prostor gde će deca bacati i pogađati i pustite ih da sami rečunaju rezultate.

8. Nahranite ptice

Nanižite brusnice, kokice i žitarice na najlon za pecanje da biste privukli i nahranili vaše pernate prijatelje. Možete i od margarina, masti i zrnevlja napraviti kuglice koje ćete staviti u plastične mrežice i obesiti na obližnje drveće, grmove i gledati ptice kako se hrane.

9. Bacajte grudve snega u metu

Napravite takmičenje u bacanju snežne kugle! Napravite metu tako što ćete napraviti svetao krug u snegu sa obojenom vodom u bočicom za prskanje. Takođe možete da naslikate metu na komadu kartona, dajući svakom obojenom prstenu vrednost poena. Pričvrstite ga za drvo i vodite računa dok deca pokušavaju da pogode metu snežnim grudama.

10. Zakačite osmeh na Sneška

Razdelite čokoladne kolačiće, a zatim povežite oči svakom detetu i pustite ga da pokuša da stavi usta, oči i dugmad na lice Sneška kog ste napravili.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Šaranje lica mami TikTok/ moms