Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 RAZLOGA ZAŠTO DECA TREBA DA IZAĐU NAPOLJE PO SNEGU: Utiče na zdravlje, poboljšava razvoj motorike i budi kreativnost

Igranje na snegu je od neprocenjive važnosti za decu, a utiče na njihovo zdravtveno stanje i razvoj motorike, kreativnosti...

 Sneg, igra, deca, porodica Izvor: Shutterstock

Svi znamo onu čuvenu narodnu izjavu da je odlično kada sneg pada jer pročisti vazduh, što i jeste tačno. Nema deteta koje ne voli sneg, i treba da im dozvolite da se igraju na snežnom danu.

Pored toga što je zdravo da se deca igraju na snegu i udišu taj 'pročišćen' vazduh, postoji još 5 prednosti koje vreme na snegu pruža:

1. Vreme provedeno bez TV-a

Zimi je mnogima jednostavnije da deci puste televiziju da gledaju nego da ih oblače u slojeve kako bi proveli 15-20 minuta napolju. Ali to je velika greška! Vreme provedeno na otvorenom je stimulativnije, zdravije i zabavnije od sedenja ispred televizora.

2. Svež vazduh

Ne postoji ništa bolje od toga da duboko udahnete na hladnom, snežnom vazduhu. Izlazak napolje sa decom pružiće vam svima odmor od tih neugodnih klica u zatvorenom prostoru koje se redovno recikliraju u vašem domu. Kada se vratite u kuću i shvatite koliko je vazduh unutra zapravo drugačiji, cenićete snežne dane mnogo više.

 Sneg, dete, osmeh, devojčica
Nasmejana devojčica na snegu
Izvor: Shutterstock

3. Vežbe i grube motoričke veštine

Da li ste ikada pokušali da se krećete kroz metar ili više snega? Potreban je ozbiljan napor, posebno ako ste niži. Aktivnosti poput sankanja, skijanja ili samo trčanja kroz gomilu snega aktivira velike mišićne grupe i daje vama i vašoj deci dobar trening.

4. Mogućnost posmatranja, rešavanja problema i stvaranja

Sneg nudi toliko mogućnosti za rešavanje problema i buđenje kreativnosti. Napravite sneška ili tvrđavu od snega, oduševiće ih i snežni anđeli... Ako vidite tragove kuca ili maca u snegu, pitajte decu šta je to... Naučite ih zašto se sanke mnogo lakše kreću nizbrdo nego uzbrdo...

 Sneg, igra, deca, porodica
Tata i devojčica se igraju na snegu
Izvor: Shutterstock

5. Neprocenjivo porodično vreme

Kada ste svi zajedno, sve oko vas je belo a vazduh je čist, čini se da je vreme malo sporije. Prepustite se porodičnom uživanju i zaboravite na listu obaveza. Iskoristite svaki trenutak jer na taj način stvarate porodične uspomene koje će vaše dete dugo da pamti.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica