Vaš mališan nije više beba, ali nije ni dovoljno veliki da se sam zaigra. Često postaje vrlo naporno i za njega i za vas, ako nemate zabavne i razvojno izazovne, a vrlo podsticajne aktivnosti, koje će ga okupirati. Igrajte se zajedno uz ove igre.

Evo zanimljivih aktivnosti za 2- godišnjake:

Senzorne aktivnosti za decu od 2 godine

1. Mirisno testo za igru

U testo od brašna, soli i vode, za igru, odajte mirise poput vanile, lavande ili citrusa i pustite dete da angažuje svoja čula dok mesi, oblikuje i istražuje mirisno testo, podtsičići senzorni razvoj i opuštanje. Uključite i kuhinjski alate, kao što su viljuške i modlice za kolačiće, za pravljenje zabavnih oblika.

2. Senzorne kantice

Sada kada je vaše dete starije od 18 meseci, senzorne kantice su im odličan način da istražuju nove teksture i taktilne senzacije. Pokušajte da napunite veliki, ali plitki kalup za pečenje ili tepsiju s pasuljem, pirinčem ili kinetičkim peskom, a zatim u mešavinu ubacite i nekoliko njihovih omiljenih igračaka, kao što su mini metalni automobili ili kamioni za kopanje, predmeti pronađeni u prirodi kao što su šišarke, žir i cveće. Neka dete istražuje ručicama, otkrivajući različite teksture i oblike.

3. Veliko iskopavanje

Zamrznite male igračke ili predmete u velikom bloku leda i obezbedite svom detetu alate kao što su kašike ili četkice za odsecanje i topljenje leda, forsirajući imi fine motoričke veštine, rešavanje problema i čulno iskustvo.

Razvojne aktivnosti za decu od 2 godine:

4. Pom pom parti

Dajte svom detetu par hvataljki za kuvanje ili dve kašike i činiju šarenih pom pom loptica (pronađite ih u pozamanteriji) i podstaknite ga da prebacuje pomponove iz jedne posude u drugu kako bi unapredila fine motoričke veštine, ruke, koordinaciju očiju i koncentraciju. Zatim ih zamolite da pronađu samo crvene ili samo zelene.

5. Organizujte potragu za blagom

Sakrijte izrezane papirne oblike po kući i pomozite svom detetu da ih traži, podstičući prepoznavanje oblika, rešavanje problema i grube motoričke veštine dok se kreće i sakuplja trouglove, kvadrate, krugove i zvezde.

Stvari koje treba raditi sa 2-godišnjakom

6. Dan za kafu

Razmislite da izvedete svog dvogodišnjaka na sastanak u obližnji kafić. Oni će biti oduševljeni da se bavite samo njima, kao da su veliki. Možda možete da razgovarate o svom danu, da gledate neke ljude i da pijete iz šolja za odrasle. Kod kuće, možete zajedno da se igrate kafića.

7. Pirinač u duginim bojama

Obojite pirinač u različite živopisne boje koristeći boje za hranu i pustite dete da stvara šarena remek-dela lepljenjem pirinča na papir ili karton, pružajući senzorno bogato umetničko iskustvo koje promoviše kreativnost i razvoj fine motorike.

8. Napravite lavirint

Koristeći krep traku, napravite lavirint ili stazu za trke automobila na podu. Vaš mališan može da vozi zamišljeno vozilo kroz stazu ili da koristi trotinet, tricikla ili automobilčiće. Gledajte kako razvijaju svoje grube motoričke veštine, ravnotežu i prostornu svest.

9. Puc puc zabava

Imate li malo puckave folije? Položite foliju sa mehurićima i pustite dete da gnječi, gazi, skače i udara mehuriće nogama, kombinujući taktilna i slušna iskustva, istovremeno podstičući kretanje, koordinaciju i senzornu stimulaciju.

(Yumama)

BONUS VIDEO: 

Beba prvi put proba sladoled TikTok/funnydudetrending