Za decu koja su alergična na nikal, sve od farmerki sa metalnim dugmadima do nakita i satova, može izazvati crveni osip koji svrbi. Kontaktni dermatitis na nikl, alergija na nikl pogađa i decu. Ponekad se alergijska reakcija na nikl pogrešno smatra infekcijom, posebno blizu oštećenja kože poput probušenog uha. Alergija je takođe povezana sa teškim ekcemom ruku kasnije u odraslom dobu, kako prenosi Healthy children.

Kako izgleda alergijska reakcija na nikl?

Alergijska reakcija kože na nikl izgleda kao ekcem. Znaci i simptomi uključuju osip koji svrbi sa crvenilom, otokom, perutanjem i eventualno pojavom krasti. Osip se uglavnom pojavljuje na predelu kože koji dolazi u kontakt sa metalom. Ako je izloženost metalu u toku, ponekad se može pojaviti osip na udaljenijim delovima tela. Kada deca postanu osetljiva na nikl, mogu se razviti osipi koji se postepeno pogoršavaju svaki put kada budu ponovo izloženi niklu.

Kako sprečiti alergijske reakcije na nikl

Iako ne postoji lek za alergiju na nikl, evo nekoliko načina da sprečite reakcije:

  • Odeća i nakit - Izbegavajte odeću sa metalnim dugmadima, kopčama, i rajsferšlusima. Potražite kaiševe, satove i nakit i druge dodatke koji su označeni kao „bez nikla“ ili kupite predmete koji su hipoalergeni ili su napravljeni od hirurškog nerđajućeg čelika, zlata, srebra ili platine.​
  • Pokrijte ili premažite površine. Zašijte komad tkanine preko metala kako biste sprečili direktan kontakt sa kožom. Takođe može pomoći da stavite dva sloja prozirnog laka za nokte na metal koji dodiruje kožu. Ovo nije idealno rešenje, jer lak za nokte može da se sine i treba ga popraviti – posebno posle pranja.
  • Elektronski uređaji. Stavite futrolu bez nikla oko tableta ili telefona vašeg deteta koja pokriva delove napravljene od metala.
  • Novčići i ključevi. Savetujte detetu da ne drži novčiće i ključeve u džepovima.
  • Nameštaj- Izbegavajte da sedite na metalnim stolicama ili plastičnim stolicama sa metalnim jezičcima dok nosite šorts.
  • Minđuše- Izbegavajte minđuše u ušima, barem dok dete ne pređe uzrast kada bi moglo da dobije alergijsku reakciju. Ovo pomaže u sprečavanju preosetljivosti na nikl koja se može pogoršati dok nosite minđuše. Ako vašem detetu budu probušene uši, izaberite one koje ne sadrže nikal ili su napravljeni od hirurškog čelika za koji je manja verovatnoća da će osloboditi nikl. Takođe je dobra ideja da dete nosi plastične dok koža ne zaraste.
  • Kozmetika. Treba izbegavati kozmetiku i druge kozmetičke proizvode koji sadrže metal. Alergija na nikl je povezana sa lakom za nokte iz bočice koja sadrži nikl u vidu metalne šejkerske kuglice.
  • Hrana i kuvanje. Naročito ako dete ima poznatu alergiju na nikl, možda bi bilo korisno izbegavati hranu koja sadrži nikl. Ovo uključuje čokoladu, orašaste plodove, proizvode od soje, crni čaj, semenke i komercijalne prelive za salatu. Izaberite svežu ili smrznutu hranu, a ne konzerviranu hranu kada je to moguće. Ne koristite lonce i tiganje od nerđajućeg čelika za kuvanje kiselih namirnica koje sadrže kisele sastojke poput paradajza, sirćeta ili limuna.
  • Voda iz česme. Pustite vodu iz slavine nekoliko sekundi pre pranja, pijenja i kuvanja kako biste isprali nikl koji može da iscuri iz cevi i uređaja.

Lečenje alergije na nikl

Pored toga što preporučuje načine da se izbegne izlaganje niklu, vaš pedijatar može preporučiti kratkotrajno lečenje steroidnom mastima ili drugim antiinflamatornim lekom.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Novogodišnja frizura za devojčice mašna TikTok/brylkaproject