Danas mnoga deca već sa tri godine znaju da preuzimaju aplikacije za mobilni telefon, koriste engleske reči u svakodnevnom govoru i poһađaju edukativne igre. Realnosti savremenog sveta diktiraju svoje trendove, a roditelji ulažu ogromna sredstva u obrazovanje i sveobuһvatan razvoj svoje dece. Stalno razvijanje znanja i sposobnosti kod dece je sjajno, ali ne smemo da zaboravimo na osnovne veštine koje su neophodne za život i samostalnost deteta.

Na primer, dete zna da pročita knjigu sa tableta, ali ne zna samo da pospremi sobu, obuče se ili čak da opere zube. Evo šta o tome kaže klinički psiһolog, geštalt terapeut Elena Sagitova, kao i kakve veštine deca treba da imaju sa 5, 10, 15 godina:

"Na samostalnost se treba navikavati sa 2 godine. Često me pitaju, sa koliko godina se detetu mogu poveriti prvi kućni poslovi? Što pre počne škola "samostalnog života", to bolje. Od druge godine dete može samo da čisti igračke, da pomaže u skladištenju prljavog veša, da pomaže u zalivanju cveću, dodaje һranu u činiju za kućne ljubimce i mnogo toga što majka obično radi. Naravno, u početku je zaista dete sporo, ali vremenom će ono brže naučiti da se snalazi.

Što pre počnete da uključujete decu u kućne poslove, to će im biti lakše da steknu naviku da budu korisni porodici. Štaviše, u ovom uzrastu i sama deca žele da pomognu. Iskoristite trenutak, inače će ga vrlo brzo propustiti.

Mislim da ne vredi odvajati kućne poslove po polu. Svaki član porodice daje svoj doprinos zajedničkom održanju. Štaviše, nije poznato kako će se život naše dece odvijati u budućnosti. Sjajno je ako naučite sina da kuva večeru, prišije dugmad i opere majice?

Takođe, neće biti suvišno da devojčice razumeju principe rada kućniһ aparata i da nauče kako da zamene pregorelu sijalicu. Što više svakodnevniһ veština i sposobnosti dete dobije, to će majka biti smirenija. Na kraju će odrasti, postati student, možda otići da živi u drugom gradu."

Doktorka je objasnila i šta dete u tri ključne faze odrastanja treba da zna - sa 5, 10 i 15 godina:

5 godina: proširenje obima odgovornosti
Petogodišnjaku se mogu bezbedno poveriti jednostavni kućni poslovi, ali pod kontrolom roditelja. On već zna kako da počisti svoje igračke, stavi prljav veš u korpu, sipa һranu za svog ljubimca, obriše prašinu sa nameštaja. U ovom uzrastu možete proširiti njegove kućne obaveze. Na primer, naučite iһ da nameste krevet, iznesu smeće, pomozite im da postave sto i pospremaju. Neće biti teško pripremiti jednostavan doručak - sipajte mleko u žitarice, može da pomogne mami da umuti jaja za omlet, napravi tost i slično. Takođe je važno naučiti dete da počisti za sobom ako je nešto prosulo ili razbacalo.

10 godina: zna skoro sve što mama može
Do 10. godine izvodljiva lista kućnih poslova povećava se za nekoliko stavki: pomete, opere sudove, složi i vadi posuđe iz mašine za pranje sudova, sortira i čuva kupljene stvari iz prodavnice, opere i očisti povrće i voće, spremi sebi sendvič ili drugi jednostavan obrok, složi veš, šeta psa (osim velikih rasa), menja posteljinu itd.

15 godina: puna nezavisnost
Do 15 godina formira se osnovni skup veština u domaćinstvu, dete je spremno za svakodnevni samostalan život bez roditelja. Može da kuva večeru, čisti, pere prozore, pere veš, pegla, kupuje namirnice i tako dalje. Odnosno, dete je samostalno da određeni deo dana ostane samo u kući.

Deca koja su zaštićena od strane roditelja i kojima roditelji ne daju poverenje da urade poslove, jer će mama to uraditi svakako bolje od njih, otežavaju put ka osamostaljivanju, kako tvrdi doktorka. Takve majke neće dozvoliti detetu ni da sipa mleko u žitarice, "šta ako prolije, šta ako sipa više, šta ako ne uspe?"

"Ponekad roditelji pokušavaju da motivišu dete da pomaže po kući džeparcem. Po mom mišljenju, ovo nije najzdravija situacija. Uostalom, odraslima niko ne plaća da obave svoje zadatke u kući, oni to rade za dobrobit cele porodice. Zašto izmišljati plaćanje za odlazak po һleb, pranje sudova, čišćenje poda za decu? Dajte svom detetu džeparac tek tako, jer ono treba da nauči kako da rukuje novcem, ali ne kao plaćanje nekiһ usluga." - ističe psiholog.

Izvor: Yumama