Sve više klinaca želi da obeleži Noć veštica, a kao sastavni deo dobre zabave je svetleća bundeva, evo nekoliko saveta kako da je jednostavno napravite.  Kao prvo, važan je odabir prave sorte bundeve najbolje su one okrugle, međutim one mogu da budu jako nezgodne za rezanje. 

Što je bundeva deblja i veća teže je seći. Međutim u svakom slučaju gledajte da prilikom kupovine uzmete čvrstu bez mekanih delova. Da bi vam bundeva duže trajala posle izdubljivanja, kada je završite obavezno je "operite" sirćetom, to će ubiti bakterije koje su zadužene za truljenje. Još jedan trik: iznutra pređite bundevom  lakom za kosu – ubi će svaki neprijatan miris.

Bundevu je najbolje staviti na hladno mesto bez direktne izloženosti suncu. Ako je najavljena velika hladnoća (mraz), nemojte je stavljati napolje. Za šta kod nas ovih dana nema opasnosti...

Upustvo za izdubljivanje bundeve:

  • odrežite "poklopac" bundeve oštrim nožem. Neka bude dovoljno širok da možete unutra staviti ruku. Potom oprezno i polako pomoću kašičice izdubite bundevu. Prvo otklonite sve semenke, to je lakši deo posla jer je taj deo mekan, a zatim „meso“ to je malo napornije jer je tvrdo. Ostavite rub debljine oko 1 cm.
  • nacrtajte markerom „lice“ bundeve (možete i napraviti šemu od papira pa prenesite na bundevu). 
  • oštricom noža oprezno izrežite oči, nos i usta. Mali nož za guljenje je najlakši za preciznost.

I to je to, spremni ste za najstrašniju zabavu u godini.

 (Yumama)