Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DETE NEĆE DA PROGOVORI ILI ODBIJA DA PRAVILNO IZGOVORI REČI: Ne treba odmah ići kod logopeda, možete i vi da ga naučite

Autor Sandra Krstanović

Logopedi savetuju roditelje kako da pomognu svom detetu u razvoju govora, jednostavno i kroz igru.

 Dete, logoped, vežbanje, autizam Izvor: Shutterstock

Ako primetite da vaše dete ima neke nedostatke u govoru nije nužno da ga odmah odvedete kod logopeda posebno ako tek uči da govori. Postoje razni načini kako da sami primenite terapiju kod kuće i podstaknete dete na pravilniji govor. Metode koje su lake i mogu da budu dobra zabava za vas i dete je nešto što inače logopedi preporučuju da roditelji praktikuju kako bi podstakli dete na brži i efikasniji napredak. Evo nekoliko proverenih strategija koje će vam pomoći da postanete iskusni "kućni" logoped:

Prestanite da predviđate potrebe svog deteta

Znamo, primamljivo je da detetu odmah date ono na šta pokaže,  ali to ga ne podstiče da koristi svoje reči. Dajte im priliku da zatraže keks umesto da ih zgrabe čim vaše dete pokaže na ormarić.

Smanjite ili skroz izabcite upotrebu dude

Ako vaše starije dete još uvek koristi dudu, može biti veoma teško prekinuti tu naviku, ali je takođe veoma teško razgovarati sa dudom u ustima, tako da ako nastavi da je koristi dok se govor razvija, može da prekine proces razvoja govora ili da ga skroz spreči.

Ponudite izbore

Umesto da kažete: "Šta bi voleo da popiješ?“ pitajte svoje dete "Da li bi želeo mleko ili sok?" Dete koje se bori da izgradi rečnik imaće koristi od toga da čuje opcije i da bude u mogućnosti da odabere jednu, umesto da se od njega očekujete da izvuče tačnu reč iz glave.

Povećajte vidljivost

Kada izgovorite ime predmeta, držite predmet prema ustima tako da dete vidi kako vam se usta pomeraju. Ovo stvara neposrednu vizuelnu vezu između objekta i načina na koji se reč za taj objekat formira u ustima.

 beba-govor.jpg
Beba pokazuje prstom na predmet
Izvor: Shutterstock

Igrajte igre

Naizmenično ponavljajte reči (primer: „Ja ću reći jabuka, a ti onda jabuka. Spremni? Jabuka. Tvoj red!'). Pikabu igre takođe podstiču govor zadržavanjem pažnje deteta, kao i igre skrivanja. Skrivanje predmeta po kući podstiče decu da postavljaju pitanja, izgovaraju uzvike i traže pomoć.

Budite strpljivi i puni razumevanja

Ako se vaše dete muči, nemojte da forsirate nekoj deci neke stvari idu teže i najmanje što želite jeste da vaše dete dobije odbojnost prema govoru. Ako mislite da nešto nepravilno izgovara ili odbija da kaže, pustite ga, ne pritiskajte ga. Podstičite dete i na samostalnu komunikaciju, da govori ili imitira zvuke kroz igru. Ovde je cilj da ohrabrite svoje dete da komunicira samo za sebe, umesto da se uvek oslanja na vas da sve govorite.

 Logoped, dete
Dečak uči da govori
Izvor: Shutterstock

Ponavljanje

Većina dece najbolje uči kada se stvari ponavljaju iznova i iznova (i iznova!), a to često važi i za govor. Kada vaše dete izgovori reč ispravno, ponovite mu je pozitivnim tonom. Ako vaše dete napravi grešku u izgovoru ponovite mu tako pogrešno, kako bi moglo da čuje šta je zapravo reklo u odnosu na to kako pravilno zvuči. Neka deca možda neće shvatiti da prave grešku dok im mama ili tata to ne ponove!

Sada kada provodite posvećeno vreme kod kuće na logopedskoj terapiji, važno je da počnete da pratite napredak vašeg deteta. Vodite evidenciju ili evidenciju kako biste vizuelno mogli da pratite svoje napore.

Logopedi takođe preporučuju da obratite pažnju na to koje reči možete da razumete od svog deteta u poređenju sa onim što baka, deda, na primer, i potpuni stranac mogu da razumeju. Postoji velika razlika razlike između ova tri shvatanja (tj. vi možete da razumete 75 odsto, vaša svekrva može da razume 50 odsto, a stranac može da razume 25 odsto), ali ne bi trebalo da postoje ogromne praznine između svakog nivoa. Svako bi treba da razume vaše dete i ono što priča do 4 godine.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neko ko trpi posledice

Da, samo ga nemojte voditi kod logopeda. To je rekao i pedijatar, pa smo ga poslušali. I sada je detetu dijagnostifikovana disfazija. I ide kod logopeda dva puta nedeljno i to je jedini način da se govor podstakne i dovede u normalu. Naravno. uz vašu pomoć detetu, svakog dana. Znači, čim primetite odstupanja u govoru pravo u zavod za poremećaje govora, kod stručnjaka koji će vam reći šta je u pitanju. A ne da sami radite nešto o čemu ne možete da znate mnogo. Sem ako i sami niste logoped.

Najnovije

Vesti

Porodica