Kada je dete bolesno i ima visoku temperaturu opravdan je strah kod roditelja, zbog toga se često dešava da prvo poslušate najbliže "sa više iskustva" umesto da dete odvedete kod lekara.

Stručnjaci upozoravaju da česte greške roditelja mogu čak i da pogoršaju stanje deteta.

Najčešći pogrešan savet je da se dete koje ima povišenu temperaturu treba dobro utopliti i preznojiti. Upravo suprotno. Preterano zagrevanje deteta s povišenom temperaturom može lako je lako dodatno povisiti.

Lekari čak preporučuju da je idealno "toplo" dete istuširati mlakom vodom.

Roditelji se često žale, kako dete neće da miruje dok ima povišenu temperaturu. Stručnjaci navode da na mirovanju ne treba insistirati.

Umerena aktivnost je dopuštena, a po tome ćete lakše primetiti i kakvo je opšte stanje deteta.

Beba,temperatura
Shutterstock bolesna beba

Pokrivanje deteta koje ima povišenu temperaturu mokrim peškirom, takođe je još jedna od loših ideja.

To bi moglo izazvati drhtanje tela i dodatno povisiti temperaturu tela. Ako je temperatura visoka, mlake obloge i kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi biće prijatni za dete.

Visoka temperatura povećava potrošnju kalorija, pa detetu treba više kalorija nego inače. Ako dete odbija hranu, pokušajte sa zaslađenom tečnošću koju voli.

Paracetamol ili ibuprofen za skidanje temperature nemojte davati dok dete nema temperaturu 38.5 ili više, pustite da se telo samo izbori ako je temperatura niža od toga.

Ako niste sigurno da li radite pravu stvar, radije pozovite lekara i zatražite savet, posebno ako je vaše dete veoma malo i ima manje od godinu dana.

(Yumama)