Melisa Vilet je majka tri devojčice, a sebe smatra vrlo strogom, i ponosna je na to. Ona je sigurna u svoje vaspitanje, a sa svima je poželela da podeli svoja pravila, pa možda nekom mogu doneti benefite.

"Svet zna biti strašno mesto, a kada ste roditelj, beskrajna zabrinutost vas može držati budnim celu noć. Sam odlazak dece u školu može biti uznemirujuć ako razmišljamo o tome šta im se sve može desiti kada se odvoje od nas. Potencijalno užasne situacije u kojima deca mogu da se nađu su bezbrojne, zbog toga ne želim da se izvinjavam deci, a ni okolini što sam jako stroga mama. Znam da je moje ponašanje potrebno jer želim decu da držim na sigurnom, a i uverena sam da moja strogoća puno više koristi mojoj deci nego što ih ograničava", priča Melisa.

Ovo su njena 4 pravila:

1. Nema mobilnog telefona

Naravno, ovo nije zauvek! Ali moja ćerka koja ide u četvrti razred osnovne škole tvrdi da je ona jedino dete u razredu koje nema telefon. Ok, ne zanima me šta njeni vršnjaci misle da je kul jer nema nešto što ja nisam imala do polaska na fakultet. Naravno, ne planiram čekati toliko, ali trenutno ne vidim potrebu da ima mobilni. Ako je mogu još neko vreme zaštiti od društvenih mreža i potencijalno lošeg uticaja, to ću i uraditi. Jedini razlog zbog kog bi joj trebao telefon jeste da me kontaktira u hitnim slučajevima, ali sigurna sam da za to postoji i drugi razlog.

2. Ne mogu da ide u posetu deci čije roditelje ne poznajem

Neću dopustiti roditelju kog ne poznajem da 'pokupi' moje dete iz škole i ni ja neću svoju decu voditi u domove ljudi koje ne poznajem. Radije bih da se moja deca igraju sa manje drugara nego da ih stavljam u nepoznate kuće i da kasnije žalim ako se dogodi nešto što ne želim. Pre nego što me opišete kao ludu ženu, uzmite u obzir da sam na početku svog majčinstva saznala za situaciji u kojoj je moja devojčica bila prisiljena da skine svoje pantalone u kući svog novog prijatelja. Od tada se zaista ne izvinjavam što sam previše oprezna!

Deca se igraju
Shutterstock Deca se igraju

3. Nema noćenja kod druge dece

Želim da su moja deca pod mojim krovom i da su sigurna kada odlazim na spavanje. Ukoliko noćenje nije kod nekog koga jako dobro poznajem i verujem toj osobi, kada me moje devojke pitaju da prespavaju negde, uvek ću im reći 'ne'. Srećom, ova pitanja nisu česta i možda ću popustiti posle nekog vremena. Ali čak i da ne popustim, nema razloga da pristanem na tako nešto i da onda brinem celu noć. Biće vremena za brigu kada moje ćerke odu na fakultet.

4. Nema ostajanja budnim do kasno u noć

Moje devojčice znaju kada kažem da se ide u krevet da je vreme za spavanje. To je tako jer čvrsto verujem da im je potreban san i ne postoji razlog zbog kog bi trebalo da budu budne, umorne, mrzovoljne i da sledeći dan imaju loše ponašanje zbog toga. Deci trebaju čvrsta pravila uz koja će odrastati, a ne mnogo slobode kako bi sami stvarali raspored. Jedino kada dopuštam kasniji odlazak u krevet su porodični odmori, u svakom drugom slučaju, pa i vikendom, postoji vreme kada se odlazi u krevet.

Iako vam možda deluje strogo, ova mama tvrdi da je njihova porodica i pored ovih pravila vrlo bliska i puna ljubavi, sa puno aktivnosti i društvenih dešavanja.

"Podstičem svoje devojčice da isprobaju nove stvari i da budu dobre prijateljice, ali i dobri ljudi. Samo ne u nepoznatim kućama i nakon 20.30 sati", zaključila je Melisa.

Srećna porodica uživa u prirodi
Shutterstock Srećna porodica uživa u prirodi

(Yumama/Miss7mama)