Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBOLJI NAČINI ZA ODVIKAVANJE OD CUCLE: Vreme je da utešitelju kažemo 'doviđenja', a evo kada je najbolji period za to

Cucla je vrlo korisna, ali do određenog perioda kada treba da se oprostite sa njom.

 Dete, beba, cucla Izvor: Shutterstock

Cucla je vrlo poželjan saveznik u najranijem dobu jer može da predupredi i SIDS (sindrom iznenadne smrti odojčeta), ali kasnije postaje uteha pa i navika koje s enije lako rešiti.

Kada je u pitanju korisšćenje cucle, postoje dve vrste roditelja, oni koji što pre žele da je dete izbaci i oni što puštaju detetu i sa 5 godina da je koristi.

A kada je pravo vreme da se odvikne od cucle? Kako psiholozi i pedijatri kažu, pravo vreme je period između prvog i drugog rođendana.

Tada beba već odrasta, postaje samostalnija i uteha joj više nije potrebno. Sa druge strane, medicina upozorava da je bitno da se cucla izbaci pre drugog rođendana jer se tako sprečavaju negativne posledice: razvoj infekcija srednjeg uha, zastoj u razvoju govora i deformitete gornje vilice.

Možda će vas zanimati

Postoji nekoliko načina za lakše izbacivanje cucle, ali najvažnije pravilo je svakako to da kada jednom odlučite da je izbacite, nema ponovnog vraćanja!

Takođe, važno je da znate da ne treba raditi na odvikavanju od cucle u stresnim periodima za dete, kao što je polazak u jaslice, dolazak bebe u vašu porodicu, selidba...

Metode za lakše izbacianje cucle:

Ograničite njenu upotrebu

Najlakše je početi sa ograničenom upotrebom cucle tokom dana. Možete to uraditi tako što ćete napraviti dogovor sa detetom da je koristi samo kada je kod kuće. Kada to uspete onda pponovo smanjujte, i na primer, ograničete samo na spavanje, a kasnije i to.

Mnogi roditelji kažu da je noć najteža, pa biste trebali da nađete neku drugu metodu uspavljivanja. Neka to možda bude kupanje, oblačenje, čitanje knjiga i spavanje. Možda ćete u ovom periodu morati bebu da ljuškate na rukama pred spavanje, ali i to će da prođe crlo brzo.

Ponudite prelazni objekat

Prelazni objekat pomoći će vašem detetu u oslobađanju od stresa i lakšem prilagođavanju novim izazovima. To može biti plišana igračka, ćebence ili nešto slično što bi bilo bezbedno za spavanje. Nemojte detetu nuditi plastične ili drvene igračke jer ga mogu povrediti tokom sna.

 Beba spava sa medom
Beba spava sa medom
Izvor: Shutterstock

Nemojte je koristiti kao prvu liniju odbrane

Možda vam deluje lakše kada se uznemiri da popustite i da odmah svom detetu date cuclu kako bi se umirilo, ali to nikako ne radite. Dete plače iz mnogo razloga, a vi se potrudite da otkrijete koji je njegov.

Možda je gladno, možda plače zbog pune pelene... Ako nije ništa od toga, budite podrška, ljuškajte svoje dete, puštajte mu muziku, čitajte ili ga jednostavno ometajte igračkama kako bi zaboravilo na svoju cuclu.

Neka bude neprivlačno

Takođe, možete pokušati da cuclu učinite neprivlačnom. Na primer da je umočite u limunom sok, pa kada je dete uzme neće mu biti prijatno i brzo će je ispljunuti. Verovatno je nikad više neće poželeti.

Neke majke takođe vole da odseku vrh ili da probuše cuclu kako bi se smanjilo zadovoljstvo sisanja, ali to može da izazove opasnost od gušenja. Ako to uradite, najbolje je samo da pokažete detetu šta se dogodilo i da je zajedno bacite.

 Beba sa cuclom
Beba sa cuclom
Izvor: Shutterstock

Napravite specijalno opraštanje od cucle

Kada je vaše vreme konačno spremno da se zauvek oprosti od cucle, napravite joj posebnu oproštajnu ceremoniju. Ovo odlično funkcioniše za stariju decu.

Možete odvesti dete da kupi novu igračku i objasniti mu da će je "platiti" tako što će dati cuclu u zamenu, a možete napraviti i balone za koje ćete vezati cuclu i poslati je na put.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica