Zašto deca ustaju noću iz kreveta? Neka se plaše, druga bi se igrala, a evo kako da se izborite

Ako imate dete koje se stalno budi usred noći, nije lako da ga sprečite da ustane iz kreveta kada se probudi. Veoma je opasno da luta po mračnoj kući bez nadzora, iscrpljuje i vas i sebe, a evo zašto se dešava.

Shutterstock

Svako dete je drugačije, a  navike spavanja će se drastično razlikovati od deteta do deteta, tako da ono što pomaže da jedno dete ostane u krevetu neće uvek raditi za drugo. Budite spremni da učite na pokušajima i greškama kada pokušavate da vratite bebu u krevet.

Zašto mališani ustaju iz kreveta

Za roditelje koji su svom mališanu milion puta rekli da ostane u krevetu i fizički ga vratili tamo isto toliko puta, je izuzetno frustrirajuće kada vaše dete ipak odluči da ustane iz kreveta noću.  Osim toga, ako ono ne spava, verovatno ne spavate ni vi, što dovodi do toga da svi postanu iscrpljeni i nervozni. Otkrivanje razloga zašto ustaje može vam pomoći da odlučite šta da radite u vezi s tim.

Ustajanje iz kreveta noću je veoma čest problem sa spavanjem za malu decu. To ne ukazuje nužno na bilo kakve ozbiljne probleme sa spavanjem, ali ima nekoliko faktora. Evo nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih mališani ustaju noću:

Ne znaju kako da se umire

Ako je vaše dete naviklo da zaspite u krevetu sa njim ili da sedite pored njegovog kreveta, možda neće moći da zaspi samostalno kada se probudi prirodno usred noći jer nema odgovarajuće veštine da se samo umiri.

Potrebna im je vaša pažnja

Ponekad se mališan zaista oseća kao da mu je potrebna vaša pomoć usred noći. Možda mu treba pomoć u kupatilu ako se uči na nošu ili da pije vode. Ova vrsta buđenja obično ne predstavlja problem osim ako se vaše dete nakon toga ne vrati na spavanje.

Osećaju se kao da propuštaju nešto

Kada se vaše dete probudi i čuje da drugi članovi porodice još ne spavaju, možda će doći u iskušenje da ustane i vidi šta propušta umesto da se vrati na spavanje.

Žele da se igraju

Ako se vaše dete probudi i shvati da ima pristup igračkama, možda će ustati iz kreveta da zgrabi igračku i igra se. Iako sada naizgled bezopasno, ovo bi moglo da oteža da kasnije ozbiljno shvati vreme za spavanje.

Kada bi deca trebalo da spavaju sama

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje prelazak sa krevetića na krevet za malu decu kada je dete visoko oko 90cm ili kada je visina bočne ograde za krevetac manja od tri četvrtine njegove visine.

Iako neka istraživanja sugerišu da je idealno doba za prelazak iz krevetića u krevet 3 godine, ponekad to vreme ima manje veze sa godinama, a više sa razvojnom spremnošću vašeg mališana. Da biste olakšali prebacivanje i povećali šanse za uspeh, vaše dete bi trebalo da bude u stanju da prati uputstva dovoljno dobro da zna da ne ustaje iz kreveta noću i da luta okolo.

Za roditelje koji očekuju još jednu bebu, ponekad ima smisla da prebace svoje dete iz krevetića tako da nova beba može da ga koristi. Međutim, ako vaše dete nije sasvim spremno da ostane u krevetu, možda biste mogli da razmislite o korišćenju drugog kreveca za novorođenče.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu  TikTok/halesmoore