Letnje vrućine bebama i maloj deci ponekad baš teško padaju, pa budu nervozni po ceo dan, ne mogu da spavaju... To je noćna mora i za roditelje, koji ne znaju kako da pomognu svojim mališanima, ali sreća je da postoji jedan trik za rashlađivanje beba i dece.

Stručnjak za roditeljstvo Kirsti Daglas je za thesun.co.uk otkrila da je najbolji način da rashladite bebu da je nagu, odnosno samo u peleni, stavite na svoj stomak ili grudi.

"Kontakt kože na kožu pomaže bebama da regulišu svoju temperaturu u skladu sa majčinom, tako da im bude prijatnije", kaže Daglasova.

Ona je istakla da možete da rashladite bebu i tako što ćete pelenu od muslina nakvasiti vodom, pa njome preći preko kože deteta, a posebno se fokusirajte na zadnji deo vrata.

"Vlažna pelena od muslina je sjajna zamena za hladne obloge, posebno ako ste napolju jer možete da je nakvasite i flaširanom vodom", istakla je Daglasova. "Ako primenjujete ovaj trik na bebama mlađim od šest meseci, pazite da voda ne bude iz frižidera i previše hladna jer je njihova koža nežna i osetljivija na temperaturne promene".

Kada su u pitanju starija deca, stručnjak za roditeljstvo kaže da će se najbolje rashladiti tako što ćete im dati da ližu led na štapiću ili umesto vode možete na štapiću da zaledite i veoma razblažen voćni sok.

Njen savet je, ipak, da ove voćne "sladolede" dajete detetu samo u vreme ručka i da se pobrinete da nakon toga opere zube kako im šećer ne bi oštetio zube.

"Ako nemate vremena da pravite ovaj ’sladoled’, druga opcija je da iskoristite ono što već imate – stavite neku glodalicu u frižider i ohladite je pre nego što je date bebi da je grize i sisa", savetuje Daglasova, dodajući da će taj trik pomoći da se na vrućinama rashlade i deci kojoj ne rastu zubi.

BONUS VIDEO:

KAKVU ISHRANU MORATE DA VODITE TOKOM OVIH PAKLENIH VRUĆINA? Nutricionstkinja otkrila: Osim vode morate i ovo da uzmete u obzir Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)