Vaša deca možda od malena mogu da se voze pokretnim stepenicama, ali budite sigurni da to rade bezbedno. Ništa ne prepuštajte slučaju, upozorite na sve opasnosti, izazove i najbolji način da čak i kada se desi kvar, znaju kako da postupaju. 

Neophodno je da:

  • Vežete im pertle pre nego što uđu na pokretne stepenice.
  • Stanete u sredinu pokretnih stepenica, licem napred, držite ruku ispred deteta i iskoračite prvi na kraju stepenica.
  • Ne dopuštate im da sede ili se igraju na pokretnim stepenicama - ne treba tretirati ovo kao vožnju u zabavnom parku.

Možda je najvažnije da saznate gde se nalazi dugme za isključivanje u nuždi, kako biste mogli da isključite pokretne stepenice ako se neko povredi, zaglavi, padne tokom vožnje.

Opasnosti od lifta za decu

Liftovi takođe mogu biti opasni iako većina povredauključuje one koji rade na i održavaju liftova, putnici takođe mogu biti povređeni. Jedno istraživanje iz 2007. pokazalo je da je oko 2.000 dece svake godine bude povređeno u i oko liftova, a najčešće povrede nastaju kada se vrata lifta zatvore na delu tela, kao što su prst, šaka ili ruka.

Da biste zaštitili svoju decu dok se voze liftom, obavezno je da:

  • Mala deca se ne voze sama u liftu, jer ih zbog male težine, lift ne detektuje kao teret. Obavezno idu uz pratnju odraslih.
  • Posmatrajte malu decu, posebno one do 5 godina i predškolce, kako ulaze i izlaze iz lifta.
  • Naučite svoju decu da ne bi trebalo da pokušavaju da spreče zatvaranje vrata lifta rukama ili nogama.
  • Naučite stariju decu i tinejdžere da ostanu u kabini lifta ako se zaglavi i čekaju pomoć (pritisnite dugme za alarm ili pozovite pomoć preko telefona), umesto da pokušavaju da izađu sami, čak i ako su vrata lifta otvore i vide sledeći sprat.
  • Razmislite o tome da vaše dete nosi mobilni telefon ako se redovno vozi u liftu bez nadzora kako bi moglo da pozove pomoć ako se lift zaglavi i dugme za alarm ili telefon lifta ne radi.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_