Živimo u vremenu kada je sve brzo, roditelji previše rade i često su umorni, deca se forsiraju na uspeh i prevelik rad...a gde je nestala zabava. Svi smo nekada bili mali i najsrećniji trenuci nas vezuju upravo za igru, druženje i zabavi.

Zato na trenutak zastanite i pitajte se šta je vašoj deci potrebno da na prvom mestu budu srećni.

Ovo su tajne srećne dece:

Jedu na vreme

Možda mislite da je ovo prejednostavno da bi bilo istinito. Ali jeste li ikada bili toliko gladni da niste mogli razmišljati ni o čemu? Tako se osećaju deca kada propuste užinu ili moraju čekati dva sata duže nego inače da bi učestvovali u pomno organiziranoj porodičnoj večeri.

Jedenje u redovnim intervalima gorivo je za rastući mozak dece i drži glad pod kontrolom. Kad su deca sita, smirena i zadovoljna, srećna su.

Imaju ustaljeni ritam spavanja

Neka deca bolje spavaju od druge. To je istina, ali deca moraju naučiti kako spavati. Kad su potpuno iscrpljena, mrzovoljna su. Kad su odmorna, srećnija su. Trening spavanja i dosljedno vreme za spavanje su ključni.

Igraju se bez granica

Deca su se nekad sama zabavljala. Danas su pretrpana obvezama i igračkama koje se zapravo igraju umesto njih. Možda je vreme da se vratite drvenim kamionima, a ne autićima na daljinsko upravljanje. Osim toga, ne škodi raščistiti raspored i pronaći vreme za igru. Igra je dobra za dušu.

Dopušteno im je izražavanje emocija

Deca viču kad su ljuta, plaču kad su tužna, a bacaju se i trče u krug kada nisu sigurna šta osećaju. Pustite ih. Deca moraju izraziti svoje emocije. Dok odrasli znaju da sebi mogu dati oduška kad su sami, deca to ne znaju. Utišavati ih i javno ih sramotiti ne pomaže. Pustite ih da se olakšaju na svoj način, a zatim ponudite pomoć.

dete na suncu.jpg
Shutterstock Dete na prskalicama

Mogu donositi odluke

Deca imaju vrlo malo kontrole nad svojim životima. Stalno im se govori kuda da idu, što da rade i što da jedu. Malo kontrole doprinosi osećaju sreće. Neka vaša deca izaberu svoju odeću. Dopustite im da odaberu šta žele za večeru jedan dan u nedelji. Pitajte ih koje kurseve žele pohađati. Dajte im priliku da donesu neke odluke i gledajte ih kako se zauzvrat smeše.

Osećaju da ih čujete

Deca su intuitivna. Čak i mala deca mogu znati kada ih roditelji isključuju. Kad deca osećaju da ih roditelji zaistu slušaju, osećaju se povezanije. To povećava njihovo samopouzdanje i sreću.Slušajte kada vaša deca govore. To je najbolji način da izgradite otvoren i iskren odnos sa svojim detetom i čini vaše dete srećnim.

Osećaju bezuslovnu ljubav

Kada deca znaju da ih roditelji vole i podržavaju bez obzira na sve, samouvereni su i sigurni u svoje odluke. Nauče da ljudi ponekad greše, ali uvek postoji prilika da se nepravda ispravi. Deca zabrljaju. Govorite im da ne skaču sa kauča uvek iznova, ali oni to svejedno čine. I onda plaču. Jer detinjstvo se uglavnom temelji na pokušajima i greškama, a ponekad deca jednostavno treba da rizikuju da bi naučila šta im se sviđa ili ne. Oprostite im. I volite ih.

(Yumama)