Najbolja obuća za pravilan razvoj dečjeg stopala su “bose noge”, savetuje prim.dr. sc. Tomislav Đapić, ortoped s užom specijalnošću iz dečje ortopedije na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb. I za dete koje uči da hoda preporučljivo je da što više bude boso i igra se boso. Ipak, kako to nije moguće u većem delu godine u našem podneblju, deci možemo kupiti prvu obuću i pre nego što potpuno prohodaju.

"Ali ona ne sme da bude premala, niti prevelika, kao ni prekruta. Važno je i da đon nije gladak, da dete ne posklizne kada počinje s hodanjem", upozorava dr. Đapić.

Pritom nema dokaza da uložak ili anatomski đon pridonose boljem razvoju stopala, pa u ranom uzrastu ne bi trebalo da insistiramo na takvim cipelicama. Štaviše, deo stručnjaka smatra kako anatomski uložak koji dete nosi prerano može dovesti do toga da se slabije razvijaju mišići, vezivno tkivo i kosti stopala, jer uložak pruža potporu zbog koje se oni prirodno ne istežu. Zato se cipelice s ortopedskim uloškom ne kupuju pre treće godine detetovog života.

"Ako se odlučimo na obuću s uloškom, važno je da on nije pretvrd, jer se tako smanjuje funkcija stopala, koje je u osnovi elastična opruga s tri uporišne točke. Najpogodnija obuća su dobre udobne patikice, jer one pridonose elastičnoj i odraznoj funkciji stopala", ističe dr. Đapić i dodaje da je uopšteno ključna pretpostavka za normalan rast i razvoj dečjeg stopala odsutnost drugih bolesti i oštećenja.

"Neurorizična deca s oštećenjima mozga, koja će verovatno razviti cerebralnu paralizu, ili deca s mogućim neurološkim bolestima puno češće razvijaju značajna iskrivljenja stopala, odnosno deformacije. Važan je posebno prvi trimestar trudnoće, kad se formira osnovica stopala i vezivni zameci kostiju stopala. Ukoliko u tom periodu između stražnjih kostiju stopala ne dođe do potpunog odvajanja i zaostaju vezivni tračci, kasnije, u periodu od 5. do 12. godine, te vezivne trake postaju hrskavične, pa zatim koštani mostići, što izaziva teži oblik ravnih i bolnih stopala. Koštani mostići (lat. sinostoze) su na sreću retki, a obično se razvijaju između petne i čunaste kosti i petne i gležanjačke kosti", pojašnjava dr. Đapić.

Uglavnom, do pete ili šeste godine deteta ne treba previše brinuti ako zaključimo da dete ima ravna stopala. Naime, s ravnim stopalima se rađamo - čine ih mekani masni jastučići koji štite nerazvijenu strukturu kostiju, vezivnih tkiva i mišića. Uzdizanje svoda događa se paralelno s njihovim jačanjem i razvojem i tek ako se ne uzdigne do pete ili šeste godine, možemo govoriti o ravnom stopalu kao problemu koji bi trebalo pokušati ispraviti.

"Iako postoje posebne vežbe za stopala, nije dokazana njihova učinkovitost. Najbolje vežbe uvek su boso stopalo, kroz igru. I sportovi gde su deca bosa, što su uglavnom istočnjački borilački sportovi, pridonose motoričkom razvoju dece", dodaje ortoped.

Ukoliko se dete često igra boso, a kad to vremenske prilike dozvoljavaju i hoda boso, pa i po neravnom terenu, to su dobre pretpostavke za razvoj stopala.

"S druge strane, ako dete hoda na prstima, žali se na bolove u stopalima, nepravilno troši obuću, ima poteškoće u hodu stepenicama, kao i prilikom izvođenja čučnja, svakako se treba javiti dečjem ortopedu", upozorava dr. Đapić.

Kako noga raste, menjajte cipele

Dečja noga ubrzano raste, pa treba voditi računa o tome da uvek kupujete cipele koje su malo veće, kao i da redovno kupujete veće, tako da prstići imaju dovoljno mesta. U cipelici deteta do dve godine trebalo bi da bude barem jedan centimetar prostora za rast noge i barem svaka dva meseca treba proveriti odgovara li cipelica detetu i treba li kupiti novu.

Kod dece između dve i šest godina cipela može biti oko 1,4 cm veća od stopala, a veličinu treba proveravati svakih 4-6 meseci. Nakon toga rast dečjeg stopala malo se usporava (na prosečnih 8 mm godišnje), sve do puberteta, kad počinje ubrzano da raste.

Najbolji saveti

Bose noge

Podstičite dete da što češće hoda bosih nogu po prirodnim podlogama (trava, šljunak, zemlja...) i vežbajte njegovu ravnotežu tako što će hodati na lopti, užetu, gredi, ili se penjati na penjalici. Naravno, uvek tako da ste uz njega i da ga pridržavate.

Hod na prstima ili peti

Vežbajte ravnotežu tako da dete kratko hoda na prstima, zatim na petama i po spoljnoj strani stopala. Vežbajte s detetom čučnjeve, tako da mu celo stopalo prilikom čučnja ostane na podu, dakle bez podizanja peta, tako da se svaki put kad ustanu istegnu na prste.

Anatomski ulošci posle pete godine

Pre nego što detetu nabavite cipele s anatomskim uloškom ili uloške koji se ulažu u cipelu radi ispravljanja stopala, obavezno se posavetujte s ortopedom. Smatra se da oni nisu potrebni pre pete godine, kao i da ih treba nabaviti ako je svod stopala izrazito spušten. Uložak smanjuje pritisak na kičmu i sprečava razvoj deformacija kukova.

Hvatanje predmeta

Neka dete kroz igru vežba hvatanje različitih sitnih predmeta nožnim prstićima - neka premesti nekoliko kamenčića, loptica, kockica od različitog materijala s jedne na drugu stranu (samo pazite da nema oštrih ivica).

Udobne cipelice

Vrlo je važno da cipela omogućava slobodno kretanje stopalom, tako da nigde ne steže stopalo. Ona mora biti fleksibilna, prilagođavati se pokretima noge. I đon mora biti mekan, kako bi omogućio elastičan hod i pospešio rad mišića stopala.