Rezultati sistematskih pregleda za upisivanje dece u 1. razred nisu najbolji, najčešći problem su kriva kičma i ravna stopala. Na sistematskom u Čačku utvrđeno je da 50% mališana ima nepravilno držanje, a 60% ravna stopala.

Zbog čega sve više dece iam ravna stopala i kako se radi na prevenciji, otkrila je visoko strukovni fizioterapeut OliveraPopović u emisiji "150 minuta" na Tv Prva.

U kom uzrastu se javljaju ravna stopala?

"To je problem koji nastaje jer se taj svod nije podigao u ono vreme kada je trebalo da se podigne. Deca se rađaju sa ravnim stopalom, sa spuštenim svodom, a vreme koje je potrebno da se ono podigne jeste 3 godine, 3. godina, najkasnije do 6. godine."

Zašto deca imaju sve više problem sa ravnim stopalima i krivom kičmom? "To je veliki procenat fizičke neaktivnosti, čak i ona deca koja imaju neku fizičku aktivnost, ona nije baš adekvatna, nije primerena svakom detetu, ne odgovara mu. A imamo i malo dece koja zabušavaju na tim aktivnostima." - objasnila je fizioteraput.

"Kad dete već iam ravna stopala, u vežbama se koriste rekvizite. Postoje vežbice bez rekvizita, ali rekviziti su zgodni jer to deci nije dosadno."

U kom uzrastu deca vežbaju kod fizioteraputa: "Naječešći uzrast je oko 5. godine i 6, ali ima dece koje dođu sa 3 ili 4. Međutim, dete ako ima 3 godine ne može baš da ispuni ceo program za teraputom. To vežbanje traje nekih 45 minuta do sat, a za takvu decu roditeljima savetujemo da malo vežbaju kod kuće, jer kod kuće mogu 10 do 15 minuta, pa više puta tokom dana. Deca mlađeg uzrasta nemaju koncentraciju da isprate ceo sat vežbanja."

Fizioteraput Olivera Popović objasnila je da ravna stopala mogu da budu i genetska, ali da nastaju i usled nekih drugih faktora: "Jedan od razloga jeste upravo genetska predispozicija, tu su i druge predispozicije, kao što je na primer hipotonos, ako je beba imala hipotoniju na rođenju pa se ona mala produžila, kod dece koja imaju hiperelastičnost zglobova, neadekvatna obuća, dete koje je vrlo rano prohodalo, gojazna deca - sve su to faktori da se ne podigne svod stopala. Ako se na vreme počne i primeti, znaju se ti faktori koji utiču, onda uspeh je zagarantovan."

Kako je napomenula, važno je da roditelji ne očekuju kada dete krene na tretman da se svod podigne za mesec dva, tu je potrebno duže vreme, minimum 6 meseci da bi se videla neka razlika, a da bi se dobio pravi efekat potrebne su godine.

Na tretmanu se rade razne vežbe, skupljaju se klikeri prstićima, nešto se rola ispod stopala, hoda se na prstima, po nepravilnim površinama itd. "Vežba za stopalo kada gužva peškirić stopalom ili neku maramu, to može da se radi kod kuće. On tako što skuplja prstiće aktivira te fleksore mišića stopala koji su u stvari glavni za podizanje svoda. Kroz ovu vežbu se aktivira i palac i taj mišić koji povlači palac je isto dominantan u podizanju svoda."

Kada je potrebno da se nose ortopedske cipele i ulošci: "Kod dece ukoliko je stepen spuštenosti veći, idemo od 1 do 3, 1 je najmanji spušten svod, 3 je već dosta ozbiljno spušten, zato što dete pored toga što gazi celom tabanskom površinom, gazi i unutrašnjim delom skočnog zgloba, tu je već potrebna pasivna korekcija, ortopedska cipela ili uložak."

Olovera Popović savetuje da deca budu što više bosa: "Deca treba da prohodaju bosa i treba što više da su bosi. Tek kada je dete dugo na nogama, kada 2/3 vremena provodi na svojim nožicama i kada ima tendenciju da se pušta, onda treba odabrati adekvatnu obuću. Ta obuća ne treba da se nosi ceo dan, treba da se nosi jednim delom dana. Ako je dete u vrtiću biti u adekvatnoj obući, ako je kod kuće, ja savetujem da dete bude boso, može i čarapicama. Da ga ništa ne steže, ne sputava, da može da se podigne na prstiće, da pređe preko praga, preko neke igračkice... Dobra je vežba i skakanje, dete treba pustiti da skoči po nekom krevetu ili nekom dušeku..."

BONUS VIDEO:

Mamu napali jer je dala detetu telefon u restoranu TikTok/savannahkthrower

(Yumama/T.A.S.)