Način na koji razgovarate sa svojim detetom ima veliki uticaj na njegovo odrastanje. Dečji psiholog Lavern Antrobus ističe da roditelji treba da koriste određen ton glasa, a objašnjava i kako da pričate sa detetom u tri ključna trenutka u toku dana.

Da bi vas dete slušalo, ona smatra da je veoma važan ton glasa. "Morate da budete pomalo glumac: jednog trena ste klovn, a drugog ste neki istraživač".

Šta da kažete kada ostavljate dete u vrtiću

Psiholog kaže da je trenutak odvajanja od roditelja kada dete ostaje u vrtiću jedan od ključnih za malu decu.

"To je za njih često najteži deo dana, a kako mnoga deca imaju poteškoća da se naviknu na novi prostor, to je veoma važno. Oni se mogu osećati odbačeno", prenosi reči Antrobusove portal dziecko.medonet.pl.

Da se dete ne bi osećalo odbačenim, njen savet je da odvojite pet do sedam minuta da se na miru rastanete sa mališanom.

"Važno je da kažete detetu da čak i ako ste razdvojeni, i dalje ćete misliti na njega. Dobro je i da kada dođete da ga uzmete iz vrtića, kažete: ’Razmišljala sam o tebi i šta si danas radio u vrtiću’", predlaže psiholog.

Napadi besa

Napadi besa ili kako ih još zovu, tantrumi, uobičajena su faza u dečjem razvoju negde do treće godine života. Ključno je kako roditelji reaguju na to.

"Ako dete nauči da svaki put kada ima napad besa dobija mnogo pažnje od svojih roditelja, nastaviće to da radi često".

Njen savet je da se malo izmaknete, ali da budete u blizini i da povremeno pitate dete kako je i kako možete da mu pomognete. Time ćete pokazati interesovanje, ali nećete poručiti detetu da će dobiti sve što želi samo zato što besni.

Dete često govori "ne"

Ako imate dete koje odbija da uradi maltene sve što mu kažete, treba da znate da "ne" zapravo nije uvek znak da dete nešto ne želi.

"To je najbrži način da saseče zahtev jer u tom trenutku ne razume šta se dešava", tvrdi dečji psiholog. Može postojati mnogo razloga zašto dete ne želi nešto da uradi, uključujući i strah od neuspeha. Ako se "ne", na primer, odnosi na neku određenu namirnicu, pokušajte da je detetu ponudite narednog dana.

Ukoliko se "ne" odnosi, recimo, na odlazak u vrtić, savet Antrobusove je da napravite "merdevine" kojima ćete ubediti dete da polako ide, korak po korak. "Polako, razgovarajte sa detetom korak po korak, na primer: ’Hajde, obuj cipele, važi?’", predlaže ona.

BONUS VIDEO:

Dete ima napad besa u prodavnici TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)