Plač vaše bebe nije instinktivan, već nešto što su naučili da rade tokom vremena, sugeriše mala holandska studija objavljena u New Scientist-u . Međutim, smeh je nešto što dolazi prirodno, i ako su naučnici studije u pravu, mi smo rođeni da se smejemo.

Možda se pitate zašto bebe plaču kada se prvi put rode ako to nije prirodna emocija? Pa, istraživači veruju da vaša beba plače zbog šoka od rođenja i refleksne potrage za kiseonikom – ne zato što je tužna.

Mala studija je videla 16 ljudi (od kojih je polovina bila gluva) kako ispuštaju različite zvukove iza nekoliko emocija bez upotrebe reči. Kada su trake puštene, zvuk koji se najlakše prepoznao bio je smeh i uzdasi olakšanja gluvih dobrovoljaca. Pošto gluvi volonteri nikada ranije nisu čuli zvuk smeha, to je ukazivalo na to da je to nešto što je urođeno, oduvek znamo kako da se radi.

Znati kako preneti tugu i bes je nešto što dolazi sa iskustvom tokom vremena, kažu istraživači. „Nalaz ima smisla. Smeh je opisan više kao drugačiji način disanja nego način govora“, rekla je profesorka Sofi Skot sa londonskog Instituta za neuronauku.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Božićne puslice TikTok/tinascucina