Svi roditelji jedva čekaju da dete progovori, a nekima pokušaji da navedu dete na to deluje zaista frustrirajuće. Međutim, žena koja je stručnjak za govor je na svom TikToku pokazala koja je najveća greška koju roditelji rade kada uče svoju decu da pričaju.

Prema rečima ovog stručnjaka, ispostavilo se da mnogi roditelji uče decu da progovre na pogrešan način. Mnogi postavljaju pitanja svojoj deci i traže da im daju odgovor, stvarajući veliki pritisak na ceo proces. Ali ovaj stručnjak za govor kaže da ceo proces progovaranja treba da učine zabavnim i da ohrabre svoje dete da govori tako što će se igrati sa njim, praaviti smešne zvukove i gestove.

"Umesto pitanja 'šta je ovo, da li je ovo ili možeš li da kažeš...', pokušajte da se igrate sa njima i da uz igru umetnete svoju ciljnu reč. Pravite smešne pokrete i zvukove, i kroz to reč koju želite da dete izgovori umetnite 3-5 puta. Neće biti pritiska, a biće bolje interakcije i više razgovora", objasnila je.

Nakon toga pokazala je svoj trik sa detetom. Pokazivala joj je lutku bebu i govorila reč 'beba+ zabavnim, razigranim glasom, a ond aje i njeno dete ponovilo 'beba'. Zatim je dodirnula šolju i ponavljala reč 'vruće', i njeno dete je vrlo brzo izgovorilo tu reč. Onda je istu stvar ponovila sa lopticom bacajući je gore-dole i ponavljajući reč 'lopta' sa puno energije. Kada je loptu pružila svom detetu, i ono je izgovorilo tu reč.

Mama, dete, igra
Printskrin TikTok/speechsisters Mama kroz igru uči dete da progovori

Očigledno da ova tehnika deluje vrlo efikasna za sve roditelje koji se bore da podstaknu dete na govor. Roditelji su komentarisali da je ovo odlično rešenje a ako želite možete i sami pokušati.

Pogledajte u video snimku kako ovaj stručnjak za govor to radi sa svojim detetom:

Podstaknite dete da progovori kroz igru TikTok/speechsisters

(Yumama)