Ako ste primetili da veština govora vašeg deteta opada ili ne izgovara reči koje je ranije govorilo, ono doživljava ono što logopedi nazivaju jezičkom regresijom.

Jezička regresija: Da li treba da se brinem?
Regresija jezika se dešava kada dete prestane da koristi komunikacionu strategiju (ili strategije) koje je nekada imalo. To bi moglo značiti da su prestali da izgovaraju reč ili reči koje su ranije često koristili; ili su možda ponovo prešli sa govora na brbljanje karakteristično za male bebe.

Sva deca doživljavaju regresiju jezika u određenom stepenu u nekom trenutku svog razvoja komunikacije. Neki oblici jezičke regresije su očekivani i stoga nema potrebe da brinete.

Regresija jezika takođe može biti karakteristika autizma. Imajte na umu da je jezička regresija samo jedna od mnogih simptoma autizma (*jezička regresija sama po sebi ne kvalifikuje dete da ima autizam).

Regresija jezika kao deo razvoja mališana
Gubitak određene komunikacijske veštine koju je dete nekada imalo, deo je tipičnog razvoja i često nije razlog za zabrinutost.

Ako vaše dete izgubi određenu veštinu na nekoliko dana ili čak nedelju ili dve, potrudite se da ne paničite! Iako je nemoguće ne brinuti, najbolje što možete da uradite je da se ponašate normalno kada primetite nazadovanje jezika! Ne morate da pravite veliku stvar oko izgubljene veštine ili da stalno tražite od svog deteta da to uradi. Veština će se verovatno vratiti sama od sebe za nekoliko dana ili nedelja. Za sada, vaš posao je da nastavite da razgovarate sa svojim detetom, da se igrate zajedno i zabavljate!

Dobra je ideja da u telefon zabeležite svoja zapažanja ili brige na koje ćete se vratiti. Može biti iznenađujuće teško pratiti veštine koje dolaze i odlaze u našim užurbanim danima i nedeljama, posebno ako ste zabrinuti za svoje dete. Dakle, zapisivanje će vam pomoći da sa sigurnošću znate da li je vreme da zatražite pomoć. Nikad nije prerano da zatražite pomoć ako ste zabrinuti za razvoj govora i jezika vašeg deteta (ili bilo šta drugo). Verujte svojim instinktima, piše toddler talk.

Evo nekoliko primera regresije uobičajenog jezika za malu decu koja kratko traje:

  • Dete koje je oponašalo zvukove i reči odjednom je prestalo da ponavlja.
  • Dete koje je koristilo reči za komunikaciju vraća se brbljanju i žargonu (govori na svom jeziku).
  • Mališan koji je koristio reči za komunikaciju, vraća se na pokazivanje da bi saopštio svoje želje i potrebe.
  • Dete koje je bilo otvoreno odjednom postaje stidljivo u blizini manje poznatih ljudi.

Šta uzrokuje regresiju jezika u razvoju mališana?

Evo nekih uobičajenih uzroka kratkotrajne jezičke regresije kod mališana:

1. Velike životne promene - Velike životne promene često mogu dovesti do kratkotrajnog perioda jezičke regresije gde se dete vraća na oblike komunikacije koji su sličniji bebi. U izvesnom smislu, vaše dete obrađuje promenu i kada se više navikne na novu normalu, ponovo će se pojaviti njegove jezičke veštine. Velike životne promene uključuju selidbu, novog brata ili sestru, polazak u vrtić itd.

2. Bolest - Sasvim je uobičajeno da se deca vraćaju starijim strategijama komunikacije kada se ne osećaju dobro. Kada su bolesni, nemaju viška energije, tako da podrazumevaju lake oblike komunikacije za njih. Kada se vaše dete odmori i oporavi, možete slušati da li će se ponovo pojaviti njegove prethodne veštine komunikacije.

3. Značajan razvoj u drugim oblastima - Mala deca imaju samo toliko "razvojne energije" koju mogu da iskoriste svakog dana. Uobičajeno je da deca koja dosta svoje razvojne energije posvećuju motoričkim veštinama, poput učenja da se penju ili hodaju, dožive kratku regresiju u svojim jezičkim veštinama. Oni su jednostavno prebacili svoj fokus na drugu oblast razvoja trenutno i kada savladaju svoju novu prekretnicu, možete gledati i slušati kako će se njihove prethodne jezičke veštine ponovo pojaviti!

Regresija jezika kao karakteristika autizma

Ako vaše dete doživi regresiju jezika i ne možete tačno da odredite uzrok (nema većih promena ili bolesti) i ne vidite da se njegove stare veštine ponovo pojavljuju na vreme, dobra je ideja da razgovarate sa pedijatrom vašeg deteta o svojim zapažanjima i zabrinutostima.

Pedijatar će moći da vam pomogne i da otkrije šta bi moglo da izazove regresiju jezika i ko (logopedi) bi mogao najbolje da podrži vas i vaše dete.

Pošto je jezička regresija jedna od karakteristika autizma, vaš pedijatar može pitati da li ste primetili druge karakteristike autizma kod svog deteta. Zapamtite, regresija jezika sama po sebi ne znači da vaše dete ima autizam.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

ALARM ZA UZBUNU: 7 JASNIH ZNAKOVA DA DETE TREBA KOD LOGOPEDA: Prvih 1.000 dana od rođenja deteta KLJUČNI SU ZA RAZVOJ govora Kurir TV