Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama, zašto ja nemam brata ili sestru? 5 načina da pomognete detetu da se nosi sa razočarenjem

Naročito ukoliko ne možete ili ne želite još dece, ovo pitanje može biti veoma teško za vas. Važno je da sa detetom razgovarate na pravi način.

  Izvor: Foto: Shutterstock 765765574

Kada prođe par godina od rađanja prvog deteta, počećete da ignorišete sva ona redovna pitanja okoline Kad planiraš sledeće?

Ta pitanja su vrlo nepristojna i mogu uvrediti od koga god da dolaze. Ipak, ako vas rođeno dete pita kada će dobiti batu ili seku, to poprilično može da zakomplikuje stvari.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ovo pitanje je potpuno razumljivo, jer deca svakodnevno viđaju drugare koji imaju braću i sestre. Naravno, ima i mališana koji ne misle o tome i vole da budu sami.

Moj drugar ima sestru, kako to da je ja nemam - ova rečenica je potpuno realna i vrlo česta u mnogim porodicama. Voleće da imaju nekoga sa kim će se igrati svakodnevno i deliti stvari.

U trenutku kada dete traži brata ili sestru, roditeljima može biti vrlo nezgodno. Obično nisu sigurni kako da odgovore razočaranom detetu.

Psiholozi savetuju da se ovom razočarenju posvetite isto kao i bilo kom drugom.

1. Pokažite da su njihova osećanja važna

Kada dete iskaže velika osećanja, važno je da pokažete da ste to čuli. Potvrdite, razumite šta dete govori. Zahvalite se detetu što vam govori kako se oseća.

2. Odgovorite na pitanje na prikladan način

Zašto - najčešće pitanje u životu svakog roditelja. Uvek promislite o uzrastu deteta i koliko je ono u stanju da prihvati i razume sve. Ukoliko dete ne zna razlog zašto nešto nema, ono odmah smatra da to ima veze sa njim kao ličnošću.

3. Idite malo dublje

Iako želja da imaju brata ili sestru može izgledati jednostavno na površini, kada pogledate dubolje, to može biti zaista nešto veliko. Neka deca će brata ili sestru posmatrati kao nešto o čemu treba da se brinu i da neguju, nešto što im daje bliskost i ljubav. Pokušajte da shvatite šta stoji iza te želje deteta.

4. Dajte jasne odgovore i okrenite se na pozitivnu stranu

Nikad nemojte davati lažnu nadu detetu. Ukoliko nećete imati više dece, nemojte govoriti detetu možda. Probajte da ukažete detetu na sve lepote ovog života koji imate sad.

5. Pronađite načine za nošenje sa tugom

To, naravno, zavisi od deteta do deteta. Roditelji mogu ohrabriti dete da se nosi sa tugom crtanjem, pisanjem dnevnika, razgovorom, hobijem koji ima. Kada dete shvati šta ga to umiruje i usrećuje, na vama je da ga podstaknete.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica