Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJE ZVUKOVE BEBA TREBA DA IZGOVARA SA 6, 8, 12, 18 MESECI I KASNIJE: Logoped ističe kada je potrebna pomoć specijaliste

Autor Teodora Andrić

Koje glasove, zvukove i reči beba treba da izgovara sa 6, 8, 12, 18 meseci i kasnije - evo kako se razvija govor kod mališana i kada je potrebna pomoć logopeda!

 Koje zvukove beba treba da izgovara sa  6 8 12 18 meseci. Izvor: Shutterstock

Prvi zvuci koje beba počne da izgovara obično izazivaju buru oduševljenja među roditeljima. Beba je i sama srećna - sa interesovanjem sluša svoj govor i aktivno ga razvija kroz pevušenje i gugutanje. Ali ovo još nije smislen govor - brbljanje je potrebno za razvoj glasnih žica, a ne za izražavanje misli.

Bliže jednoj godini, beba ima mnogo drugih zvukova u svom arsenalu usmenog govora, od kojih neke dete proizvodi sa značenjem i sasvim svesno. I nema ničeg slađeg i dirljivijeg od bebinog razgovora. Dete raste i uči izgovor zvuka, a to je daleko od lakog zadatka.

Mnogi roditelji brinu kada dete treba da govori "razgovetno", da izgovara sve zvukove i kada je vreme da se obrate logopedu ako nešto ne uspe? O tome kako se razvija govor kod deteta i u kom uzrastu treba da savlada najteže zvuke, govori logoped-defektolog Svetlana Katkova iz Rusije:

"U svim jezicima sveta, postoje norme za pojavu govornih zvukova kod dece. Da bi savladalo pravilan izgovor, dete treba da čuje pravilan govor odraslih, da ga jasno percipira na uho i da ima dovoljno pripremljen artikulacioni aparat za izgovor.

U ontogenezi, prirodnom razvoju govora, odlučujući faktor je artikulatorna složenost zvukova. Odnosno, što je teže izgovoriti zvuk, kasnije će se pojaviti u govoru deteta. Stoga beba savladava govor postepeno i sa određenim obrascem.

Prvi zvuci koje beba savlada u prvim mesecima života su samoglasnici: A, E, I, O, U.

6-12 meseci
Između 6 meseci i godine, beba je dobra u labijalnim zvukovima - P, B, M. Prvi zvuci prvo formiraju zujanje (ua, iu, itd.), a zatim brbljanje (baba, tata, mama). Najlakše se izgovaraju, ali mogu da izazovu poteškoće kod deteta. Ako primetite da se brbljivi govor ne pojavljuje sa 8-12 meseci, a govor deteta je ispunjen samo samoglasnicima ("mama" zvuči kao "aa"), potrebno je da se konsultujete sa specijalistom. Možda je to zbog poremećaja koji treba ispraviti, na primer, uradite nekoliko sesija logopedskih veržbi i pojaviće se labijalni zvuci.

1,5 - do 2,5 godine
Nešto kasnije, od jedne i po do dve i po godine, u govoru deteta pojavljuju se glasovi kao što su I, V, F, G, K, N, T, D. Takođe u ovom uzrastu, beba savladava zvuk I i uči da razlikuje suglasnike po tvrdoći i mekoći, birajući pravu opciju. Umekšani zvuci nestaju iz govora: na primer, umesto da tepa, beba govori razgovetnije.

3 godine
Bliže tri godine, dete najčešće jasno govori glasove S, Z. Ali ako dete promeni zvuk u reči "sok" u "fok/hok" ili "zub" u "vub/hub", onda je to razlog da kontaktirate specijaliste.

4-4,5 godine
Ovo je doba kada bi, generalno, dete već trebalo da formira mnogo govornih zvukova. Ako je u ovom uzrastu govor nerazumljiv za druge, ima mnogo zamene zvukova, zvuče iskrivljeno, roditelji treba da traže savet od logopeda.

4-5 godina
Između 4-5 godina kod dece se razvijaju glasovi takozvanog gornjeg uspona – Š, Ž, C, Š, Š. Složeniji su u izgovoru i zahtevaju dobro uvežban artikulacioni aparat i diferencijaciju po sluhu.

5-6 godina
Do ovog perioda pojavljuju se najsloženiji zvuci u artikulaciji (sonore) - L i R. Veruje se da ih predškolac možda još ne izgovara jasno. Ukoliko dete meša l i r, i ne izgovara ove glasove razgovetno, potrebno je da odete na konsultaciju sa logopedom.

Do 6 godina se završava proces formiranja zvučnog izgovora. Ako se zvuci govora deteta ne formiraju ili formiraju pogrešno, malo je verovatno da će se pojaviti sami, pa je bolje odvesti dete logopedu. Neophodno je ispraviti greške u govoru deteta pre polaska u školu. Prvo, ovo je važna psihološka tačka. I drugo, izobličeni izgovor zvukova može uticati na kvalitet učenja, prvačiću je teže da savlada veštine čitanja i pisanja."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:35
OČEVI MISLE DA JE SRAMOTA AKO IMAJU DETE SA PROBLEMOM! Dr Nestorović: Ženama je najteže, one imaju telepatski odnos sa detetom!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica